Butlletí d'Inf@ncia
Departament de Treball, Afers Socials i Famílies
Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència
Juliol 2018 #107

· En profunditat ·

Reptes per a la integració dels recursos digitals i tecnològics als centres residencials d’acció educativa

Pere Izcara Camí
Educador social. CRAE Llars Torre Vicens de Lleida

Eduard Vaquero Tió
Professor lector. Facultat d'Educació, Psicologia i Treball Social de la Universitat de Lleida

Les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) són considerades actualment un dels recursos que més impacte estan generant entre els joves, però també en els espais i àmbits educatius on aquests joves es formen, creixen i es desenvolupen (Molina, Vaquero i Vázquez, 2017). Ja sigui en l’àmbit de l’educació formal, on les aplicacions didàctiques i educatives de la tecnologia han tingut tradicionalment més recorregut, com en l’àmbit de l’educació no formal i informal, les tecnologies tenen una capacitat penetradora i transformadora molt important, indiscutible fins i tot, que posen en joc molts processos educatius.

Llegiu-ne més

· Finestra ·

Beneficis i singularitats de l’atenció específica a l'acolliment en família extensa des de l'EAIA. L'experiència de l'EAIA de l'Hospitalet de Llobregat

Xavier Benito
Pedagog. Coordinador SSAFE de l’EAIA de l’Hospitalet de Llobregat. Drecera, SCCL

Carme Fernández Ayerbe
Treballadora social. Coordinadora de l’EAIA de l’Hospitalet. Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat

En aquest article es tracten dos aspectes: l’un, referit a l’experiència de l’EAIA de l’Hospitalet en el procés de posada en marxa d’un servei específic d’atenció a l’acolliment en família extensa, i l’altre, lligat a les particularitats d’aquesta mesura de protecció. Precisament, reconèixer i identificar l’especificitat d’aquesta modalitat de protecció per a infants que han de ser separats dels seus progenitors ha esdevingut l’argument principal per mantenir i impulsar el Servei de Suport i Acompanyament a les Famílies Extenses dins l’EAIA de l’Hospitalet.

Llegiu-ne més

· Article jurídic ·

Infants i adolescents que viuen separats dels seus pares per a la seva protecció (out of home care). Anàlisi comparativa entre Catalunya i altres països

Joan Mayoral Simón
Director del Centre d’Acolliment Llar infantil Nostra Senyora de la Misericòrdia

La família, en qualsevol de les seves formes, és el pilar bàsic de la protecció a la infància, i per això la naturalesa i les lleis atorguen als progenitors la funció de cura i protecció dels seus fills. Per complir aquesta funció, els progenitors han de rebre el suport necessari dels poders públics, però quan, malgrat tot, es produeix una situació greument perjudicial per a l’infant o adolescent, els ordenaments jurídics estableixen mecanismes, voluntaris o involuntaris, per separar-lo dels seus pares per protegir l’interès superior del menor.

Llegiu-ne més

· Notícies ·

Neix l'associació Unió de Joves Extutelats de Catalunya (UJEC)

Joves extutelats de Catalunya s'han unit en una associació per traslladar a les administracions les dificultats i reivindicacions que tenen en el camí d'emancipació i cap a l'edat adulta i lluitar contra les etiquetes que moltes vegades la societat els posa. La Unió de Joves Extutelats de Catalunya (UJEC), que es va constituir a mitjans d'abril i es va presentar el passat mes de maig a Barcelona, té com a principals objectius millorar la qualitat de vida d'aquests nois i noies, "normalitzar" la realitat d'aquest col·lectiu, erigir-se com un interlocutor directe amb les administracions i ser un espai de trobada, debat i reflexió.

Llegiu-ne més
CNIAC: Cinquena trobada estatal de Consells de Participació infantil i juvenil

Els dies 25, 26 i 27 de maig el CNIAC va assistir al “Quinto Encuentro Estatal de Consejos de Participación Infantil y Adolescente” a Oviedo (Astúries). En aquell cap de setmana es van reunir 200 infants i adolescents de diferents Consells Municipals de 13 comunitats autònomes. Per representar al CNIAC hi van assistir tres membres de la ciutat de Tarragona, l'Hospitalet de Llobregat i Santa Perpètua de Mogoda.

El tema tractava sobre “El puzzle de los Derechos”, en el que el grup de treball on van estar els representants del CNIAC van tractar el cyberbulling, les xarxes socials i, en general, els telèfons mòbils. 

En acabar la trobada es van exposar les conclusions de cada grup de treball amb les que es va construir el Manifest d'Oviedo.

Llegiu-ne més
La cobertura vacunal dels nadons arriba al 95% a Catalunya

Segons les darreres dades disponibles, corresponents a l’any 2017, el 95% dels nadons de Catalunya estaven vacunats seguint el calendari de vacunacions sistemàtiques. Gràcies a la sistematització de la vacunació i a la consciència de tothom, actualment són molt poques les persones que pateixen a Catalunya certes malalties immunoprevenibles que durant la infància eren habituals fa alguns anys.

Llegiu-ne més
Treball, Afers Socials i Famílies i Biblioteques de Barcelona col·laboren per promoure l'acolliment familiar

L’Institut Català de l’Acolliment i de l’Adopció (ICAA) ha identificat com a prioritaris 8 municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona, on promou de manera intensa aquesta mesura de protecció.

En aquest context, Biblioteques de Barcelona ha programat 5 sessions informatives sobre l’acolliment familiar en equipaments de la ciutat. El passat mes de juny, es va dur a terme la tercera sessió a la Biblioteca Vila de Gràcia. Les properes sessions tindran lloc a la Biblioteca Xavier Benguerel, de Vila Olímpica (23 d’octubre) i a la Biblioteca Montserrat Abelló, de Les Corts (3 de desembre), també a les 19h. La Biblioteca Sant Antoni- Joan Oliver i la Biblioteca Sagrada Família- Josep M. Ainaud de Lasarte ja han celebrat sessions similars. Així mateix, el conjunt de biblioteques de la ciutat tenen a disposició de la ciutadania fulletons informatius sobre l’acolliment familiar.

Llegiu-ne més
Arrenca el procés per elaborar el Pla de Joc a l’espai públic 2020-2030 de Barcelona

Barcelona tindrà el seu primer Pla de joc a l’espai públic 2020-2030 i s’elaborarà de forma participada entre diferents persones expertes, entitats socials i referents municipals. El procés per a elaborar-lo ja ha començat i s’allargarà fins a finals d’any. El Pla suposarà una oportunitat per reconèixer la importància social del joc a l’espai públic, com a política urbana que encaixa en les estratègies de ciutat amiga de la infància, saludable, inclusiva, accessible i sostenible.

Llegiu-ne més
El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies presideix la reunió de la Taula d’acció davant de la situació dels joves estrangers sense referents familiars (MENA) i la immigració

El passat 13 de juny, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, va presidir una Taula d’acció davant de la situació dels joves estrangers sense referents familiars (MENA) i la immigració. En aquesta, hi van participar representants de diferents departaments de la Generalitat, de l’Ajuntament de Barcelona, de les entitats municipalistes i del tercer sector. En la reunió es va posar de relleu la necessitat de treballar conjuntament i amb unitat d’acció per coordinar una resposta i mobilitzar els recursos necessaris per fer front a l’arribada massiva de persones immigrants al nostre país.

Llegiu-ne més

· Formació ·

Desenvolupament del procés d’intervenció socioeducativa: taller de casos

Lloc: Barcelona

Organització: CEESC - Col·legi d'Educadores i Educadors Socials de Catalunya

Dates: setembre de 2018 (grup de matí i tarda)

Llegiu-ne més
XV Conference EUSARF (European Scientific Association on Residential & Family Care for Children and Adolescents)

Lloc: Oporto (Portugal)

Organització: Universidade do Porto

Dates: 2, 3, 4 i 5 d’octubre de 2018

Llegiu-ne més
III Congrés de Serveis Socials Bàsics

Lloc: L'Hospitalet del Llobregat 

Organització: TSCAT, COPC, CEESC i COPEC 

Dates: 17 i 18 d'octubre de 2018

Llegiu-ne més
XIV Congreso Internacional de Infancia Maltratada

Lloc: Barcelona

Organització: FAPMI – Federación de Asociaciones para la Prevención del Maltrato Infantil

Dates: 22, 23 i 24 de novembre de 2018

Llegiu-ne més
Intervenció professional en atenció precoç (2018-2020)

Lloc: Barcelona

Organització: Universitat de Barcelona

Data: inici febrer de 2019

Llegiu-ne més

· Llibres ·

Sota la pell del llop. Acompanyar les emocions amb els contes tradicionals

Autora: E. Martínez Pardo

A partir d'una mirada suggeridora sobre les emocions i el seu acompanyament educatiu, aquestes pàgines ens conviden a descobrir tot allò que els contes permeten transitar i elaborar. Des de diferents experiències educatives, l'autora s'endinsa en les entranyes de diversos contes de la nostra tradició oral i ens mostra camins d'acompanyament emocional interessants a la llum d'aquestes històries.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Elogi de l'educació lenta

Autor: J. M. Domènech Francesch

Més, abans i més ràpid no són sinònims de millor. Aplicar aquesta afirmació a l’escola i a l’educació és una de les qüestions a les quals l’autor intenta donar resposta en aquest llibre en el que es replanteja el temps, no des del punt de vista organitzatiu, sinó amb la intenció de trobar noves dimensions que donin sentit, entre d’altres, a la diversitat de ritmes d’aprenentatge.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Educant les criatures. La millor selecció del "Criatures" del diari ARA

Autors: Diversos

És una selecció per blocs temàtics dels millors i més útils articles publicats al llarg dels darrers anys al suplement “Criatures” del diari ARA. Prestigiosos especialistes com Jaume Funes, Anna Manso, Paloma Arenós i Trinitat Gilbert, entre d'altres, donen respostes a preguntes sobre l’embaràs, el part, els primers mesos del nadó, la relació amb els fills, el paper dels avis o la incidència de les noves tecnologies en la vida quotidiana.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Parlem d'economia amb els joves

Autor: E. Casulleras

L’autor intenta donar un cop de mà a les famílies parlant d'economia amb un llenguatge planer, amb la intenció de promoure l'esperit crític del joves envers el sistema capitalista que els ha tocat viure. Com diu l'autor, un altre món és possible i canviar-lo és a les nostres mans.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Famílies i mestres, entendre'ns per educar

Autora: A. Ramis

L’autora, analitza el context de relació família-escola (les entrevistes amb els tutors, les entrades i sortides de l'escola, les reunions amb els docents o amb l'AMPA, els grups de whatsapp de pares i mares...) i fa propostes de millora a l'abast de tothom amb l'objectiu de construir vincles basats en la confiança i procurar la millor educació per a les criatures.

Llegiu-ne més
shadow bottom

· Informes ·

No val a badar. L'Agenda 2030 en clau d'infància a Catalunya

El document analitza els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) des de la perspectiva dels drets dels infants i posa la primera pedra per a l’aterratge de l’Agenda 2030 en clau d’infància a Catalunya.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Salut i pobresa infantil. Què ens diuen les dades?

Informe conté les dades de l'estudi "Salut i pobresa infantil. Què ens diuen les dades?", que es va presentar l'Observatori del Sistema de Salut de Catalunya de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQUAS) el passat mes d'abril en el Dia Mundial de la Salut.

Llegiu-ne més
shadow bottom

· Recursos ·

UJEC - Associació Unió de Joves Extutelats de Catalunya

Associació de joves extutelats d'entre 18 i 30 anys, de diferents nacionalitats i diferents cultures, que ofereixen un espai on poder aportar les experiències personals, opinions, debatre i proposar noves idees.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Ni uniformes ni etiquetes

Campanya d’educació per a la justícia global adreçada principalment als infants i joves, professorat i famílies dels centres educatius catalans. L’objectiu és formar uns infants i un jovent crític amb les actituds racistes i sexistes; capaç d’identificar les discriminacions i desigualtats de gènere i d’interculturalitat, i que generi propostes de transformació en el centre educatiu, l’entorn local i el global.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Dades del sistema de protecció a la infància de Catalunya

Les dades que s’ofereixen en aquest apartat fan referència al sistema de protecció a la infància de Catalunya, a darrer dia del mes. Es representa, per tant, la situació concreta dels expedients gestionats per la DGAIA en un moment donat del temps (la prevalença).

Tanmateix, segons el tipus d’expedient, també s’informa dels nous expedients que s’han obert durant el mes d’estudi independentment de la seva situació en el darrer dia del mes (la incidència).

Llegiu-ne més
Imprimeix
Butlletí d'Infància: què és? | Vols participar? | Alta | Baixa | Contacte

ISSN: 1988-7612

Direcció general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència