Butlletí d'Inf@ncia
Departament de Treball, Afers Socials i Famílies
Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència
Octubre 2018 #108

· En profunditat ·

El tutor de resiliència al Sistema de Protecció a la Infància

Dra. Anna Ciurana
Psicòloga a l’EAIA de Sant Adrià de Besòs. Membre del grup de recerca GRISIJ (UB)

Els infants i adolescents que estan en centres residencials del Sistema de Protecció a la Infància pateixen algun tipus de situació sociofamiliar adversa a la qual han de fer front. El fet que el cas arribi a un equip d'atenció a la infància especialitzat (EAIA) ja és un indicador de la complexitat de la situació, doncs, significa que aquesta no s’ha pogut gestionar de manera positiva ni des del mateix sistema familiar ni amb la intervenció dels recursos normalitzats de la xarxa sociocomunitària.

Llegiu-ne més

· Finestra ·

Construint alternatives de futur per a joves tutelades víctimes de violència

Alba Elvira Guiral
Coordinadora de projectes a l’Àrea d’Empoderament Sociopolític de la Fundació Surt

Els nois i noies tutelats, a causa de les seves històries de vida, es troben en situacions de gran vulnerabilitat. Molts d’ells han estat sotmesos a diversos factors de risc, com la perpetració de violència. Els casos poden ser molt diversos: poden haver viscut aquesta violència directament o indirecta (com a testimonis) i aquesta pot haver estat exercida per progenitors, familiars, amistats o persones desconegudes.

Llegiu-ne més

· Notícies ·

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha exposat al Ple del Parlament les principals línies d’actuació del Departament per a lluitar contra la pobresa infantil

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies s’ha referit al programa d’atenció del SOC per a dones víctimes de violència masclista com a eina per atendre i apoderar famílies monomarentals en situació de vulnerabilitat

El conseller ha advertit que “la pobresa afecta al desenvolupament, a la salut i a l’aprenentatge de nens i nenes i els retalla oportunitats. Per això, no podem permetre que al nostre país un de cada quatre infants pateixi aquesta situació”. En aquest sentit, el Homrani ha destacat que “cal seguir treballant perquè les polítiques adreçades a infants i adolescents assoleixin nivells europeus, mesures efectives que garanteixin els drets de tots els infants i que els situïn al centre”.

Llegiu-ne més
Catalunya disposa de la primera unitat terapèutica educativa i residencial per a infants i joves amb trastorns de salut mental

L'objectiu principal de la Unitat Acompanya’m és promoure la recuperació de cada adolescent o infant i facilitar que torni al seu entorn social i familiar.

Acompanya’m és un dispositiu conjunt de dos departaments de la Generalitat de Catalunya –Salut i Treball i Afers Socials i Famílies-, que gestiona l'Hospital Sant Joan de Déu Barcelona. La iniciativa també compta amb la col·laboració del Departament d’Ensenyament, que hi ha aportat professionals docents.

S'adreça a infants i joves que pateixen un trastorn mental greu (TMG) o persistent en el temps, que comporta una repercussió significativa en les seves relacions psicosocials, o que presenten risc de desenvolupar un trastorn mental. I tot plegat associat a un entorn social i familiar de complexitat elevada.

Llegiu-ne més
FEPA i el grup de recerca IARS posen en marxa el projecte CALEAMI centrat en la transició a la vida adulta del jovent extutelat a Catalunya

La Federació d'Entitats amb Projectes i Pisos Assistits (FEPA) i el grup de recerca en Infància i Adolescència en Risc (IARS) de la Universitat Autònoma de Barcelona, posen en marxa el projecte CALEAMI (Care Leavers Moving to Independent Life).

El projecte té com a finalitat recollir informació de manera sistemàtica sobre les transicions a la vida adulta del jovent extutelat a Catalunya, amb l'objectiu d'aportar evidències empíriques per la millora dels serveis i programes de suport. Es tracta d'un estudi longitudinal que recollirà informació dels joves als 18, 21, 23 i 26 anys de manera regular al llarg del temps.

Llegiu-ne més
El "Primer diccionari de medicina il·lustrat" mostra la salut a través dels ulls i els mots dels infants

El Primer diccionari de medicina il·lustrat és un llibre que vol explicar el significat i l’ús de les paraules més bàsiques que els nens i nenes escolten i fan servir quan parlen de la seva salut i de les seves malalties. És una iniciativa dirigida per Rosa Estopà, lingüista i professora del Departament de Traducció i Ciències del Llenguatge de la UPF, en la qual hi han intervingut 1.200 infants de tot Catalunya. El diccionari conté 200 noms que serveixen per parlar de salut presentats per ordre alfabètic i 150 explicacions amb els dibuixos corresponents.

Llegiu-ne més
Treball, Afers Socials i Salut reforcen la prevenció i el tractament dels infants i joves afectats per trastorns de l'espectre alcohòlic fetal

El passat 5 de setembre, en el marc del Dia Internacional per a la Prevenció dels Trastorns de l’Espectre de l’Alcoholisme Fetal (TEAF), la directora de l’Institut Català de l’Acolliment i de l’Adopció (ICAA), Agnès Russiñol, i el sub-director general de Drogodependències, Joan Colom, han presentat les noves mesures de prevenció i tractament, que s’afegeixen a les existents, dels infants i joves afectats per trastorns de l’espectre alcohòlic fetal.

L’ICAA i l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) han exposat les accions de millora de la prevenció, cribratge i diagnòstic del TEAF i també de suport i atenció als infants afectats i a les seves famílies.

Llegiu-ne més

· Formació ·

Curs de postgrau: Menors estrangers no acompanyats. Persones en trànsit a la recerca d'una vida digna

Lloc: Barcelona

Organització: UFR Escola de Treball Social (UB) - Col·legi de Treball Social de Catalunya - Fundació IDEA

Dates: d'octubre de 2018 a maig de 2019

Llegiu-ne més
Màster universitari: models i estratègies d'acció social i educativa en la infància i l'adolescència

Lloc: Barcelona

Organització: Fundació Pere Tarrés

Dates: d'octubre de 2018 a juny del 2020

Llegiu-ne més
Pensar, actuar, millorar en la intervenció amb menors de 14 anys amb conductes antisocials

Lloc: Barcelona

Organització: Equip d’Atenció a Menors de 14 anys Inimputables - Direcció general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència

Data: 20 de novembre de 2018

Llegiu-ne més
XIV Congrés Internacional d'Infància Maltractada: No parlar, no veure no sentir. Donem visibilitat al maltractament infantil

Lloc: Barcelona

Organització: FAPMI – Federación de Asociaciones para la Prevención del Maltrato Infantil

Dates: del 21 al 24 de novembre de 2018

Llegiu-ne més
VII Jornada de postadopció

Lloc: L'Hospitalet del Llobregat

Organització: ICAA - Institut Català de l'Adopció i l'Acolliment

Data: 23 de novembre de 2018

 

Llegiu-ne més

· Llibres ·

Escola de fantasia

Autor: G. Rodari

Reflexions sobre educació per a mestres, pares i infants. Aquests textos de Gianni Rodari, el mestre de la fantasia, van ser escrits als anys setanta, però la seva aposta insubornable per un ensenyament més ple i creatiu segueix sent del tot moderna.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Eduquem persones

Autor: E. Pujol i Pons

A principi del segle XXI, qui exerceix la tasca meravellosa d’educar necessita ajuda per tots costats; ajuda que doni suport a l’instint educador, insuficient avui dia per tirar endavant una feinada tan llarga i complexa. És la finalitat d'aquest llibre: oferir idees, reflexions, propostes, suggeriments que col·laborin de manera senzilla amb la millor voluntat educadora de pares i mares, i proporcionalment del professorat d'infants i adolescents.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Educar-se és de valents

Autors: Diversos

El llibre parla d'adolescents que per guarir les ferides de l'exclusió social activen la seva capacitat de donar i s'impliquen en la millora del bé comú mitjançant activitats d'aprenentatge - servei. Acostumats a ser receptors d'ajudes socials, el canvi de rol - ser ells qui donen, qui aporten i qui obsequien - els desubica i els situa davant de nous reptes. L’obra vol mostrar com l'educació pot contribuir a fer un tomb en la vida d'uns adolescents que es creuen abocats al fracàs.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Estima'm quan menys ho mereixi... perquè és quan més ho necessito

Autor: J. Funes

Aquest llibre parla de les nostres principals incerteses educatives. Pot ser llegit en qualsevol ordre i s’organitza en dues grans parts. La primera intenta resumir reflexions i criteris per conviure activament i positivament amb els nois i noies adolescents. La segona és una aplicació pràctica a quatre grans preocupacions adultes: la sobreprotecció, el paper de l’escola, l’equilibri emocional i la comprensió de la societat.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Justicia juvenil y prácticas restaurativas

Autor: R. Calvo Soler

L'autor explica la seva experiència dels últims sis anys dirigint programes de justícia juvenil restaurativa. Les qüestions que planteja fan que sigui una lectura imprescindible pels que volen assumir el repte de dissenyar i implementar programes de justícia restaurativa, especialment, en l'àmbit dels joves en conflicte amb la llei penal.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Imprimeix
Butlletí d'Infància: què és? | Vols participar? | Alta | Baixa | Contacte

ISSN: 1988-7612

Direcció general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència