Butlletí d'Inf@ncia
Departament de Benestar Social i Família
Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència
Desembre 2015 #90

· En profunditat ·

La resiliència en un grup de joves ex tutelats: resistir i refer-se

Núria Ruiz i Meritxell Torres
EAIA Lleida Nord
Consell Comarcal del Pallars Jussà

L'atenció residencial, juntament amb l'acolliment en família extensa, constitueixen dos pilars fonamentals dels sistemes de protecció a la infància i l’adolescència, tant de Catalunya com de la majoria de comunitats autònomes. Ara bé, l'avaluació d'aquests recursos per poder introduir millores des de la política i la pràctica professional és encara poc abundant.

Llegiu-ne més

· Finestra ·

Tractament dels trastorns alimentaris en l’adolescència. L’adolescència i els trastorns de la conducta alimentària

FITA Fundació
www.fitafundacion.org
www.itacat.com

Els trastorns de la conducta alimentària (TCA) són patologies mentals causades per molts factors que tenen conseqüències físiques, socials i psicològiques. Quan parlem de TCA ens referim a l’anorèxia, la bulímia i els trastorns de la conducta alimentària no especificats (TCANE), entre d’altres.

Les persones que pateixen TCA tenen en comú problemes relacionats amb el pes, la imatge i la dieta. Aquests trastorns presenten dificultats en la manera d’enfrontar-se a la vida d’algunes persones, que controlen el seu físic mitjançant el menjar.

Els trastorns de la conducta alimentària apareixen generalment a l’adolescència, una etapa plena de canvis físics i psicològics que afecten la vida quotidiana del jove i de la seva família. L’adolescència es caracteritza per la riquesa de vivències i aprenentatges, però també per la inestabilitat de les emocions en els joves.

Llegiu-ne més

· Notícies ·

El CNIAC elabora un manifest amb motiu del Dia Universal de la Infància, coincidint amb el seu primer aniversari

Amb motiu del Dia Universal de la Infància, que coincideix amb el seu primer aniversari, els infants i adolescents que formen part del CNIAC han redactat un manifest en el qual animen als ajuntaments a crear consells perquè la infància i l’adolescència pugui donar la seva veu i ser escoltada.

Llegiu-ne més
Els mitjans de comunicació es fan ressò del Telèfon d’Infància Respon 116 111

Els principals diaris d’àmbit Català publiquen informació sobre el servei d’Infància Respon. Aquest, és un servei públic d'atenció exclusivament telefònica, gratuït i permanent, per a la prevenció i la detecció dels maltractaments d'infants i adolescents, que funciona 24 hores al dia 365 dies a l’any.

Des de juny de l’any passat, la Generalitat va decidir canviar el número de telèfon 900 300 777 al número 116 111 perquè sigui el mateix de tot l’àmbit europeu.

Llegiu-ne més
Neix una campanya per reivindicar el dret dels infants a tenir bons records

Els patis de les escoles són testimoni de grans moments que els més petits comparteixen. No tots els infants, però, poden gaudir de la mateixa manera de la seva condició a causa de les dificultats econòmiques, familiars i socials.

La Fundació Pere Tarrés va llançar la campanya de sensibilització i mobilització El Pati Més Gran, en el marc del Dia Universal dels Drets dels Infants que es va celebrar el passat 20 de novembre. L'eix central és una pàgina web on tothom pot geolocalitzar una vivència o experiència viscuda en la seva infància i compartir-la amb les seves amistats a través de les xarxes socials. Es vol d'aquesta manera crear una mena de pati gegant, que emmagatzemi una quantitat ingent de records.

Llegiu-ne més

· Formació ·

Col·loqui de presentació del II Congrés de Serveis socials

Lloc: Casa del Mar, Barcelona

Organització: Col·legi d'Educadores i Educadors Socials de Catalunya

Data: 18 de desembre de 2015

Llegiu-ne més
Postgrau en acolliment familiar i adopció: identitat, ruptures i models innovadors

Lloc: Bilbao

Organització: Agintzari SCIS

Dates: del 22 de gener al 9 d'abril de 2016

Llegiu-ne més

· Llibres ·

La llei del mirall per a joves

Autores: M.Gómez i C. de Puig

Basat en el llibre per adults La llei del mirall, fa que ens enfrontem al nostre interior que és, en definitiva, el que determina tot el que ens passa a la vida.

Llegiu-ne més
shadow bottom
La inteligencia maternal

Autors: J. Barudy, M. Dantagnan, E. Comas i M. Vergara.

El llibre és un manual per promoure i recolzar les competències maternals en les dones, sobretot les afectades per experiències de violència. La metodologia també és aplicable per recolzar la tasca maternal en els pares.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Xènia, #KeepCalm i fes un tuit

Autora: Gemma Pasqual Escrivà

"Sovint ens queixem que els joves estan enganxats als mòbils; jo crec que estan enganxats a les persones que hi ha al darrere."

Llegiu-ne més
shadow bottom
Ciudad y educación social. De la calle al medio abierto.

Autor: Antonio Rosa Palomero

El llibre impulsa la necessitat de conèixer el territori i el teixit urbà per part dels professionals que vulguin fomentar, promoure i incitar nous recorreguts culturals, socials i educatius als ciutadans i ciutadanes.

Llegiu-ne més
shadow bottom

· Recurs ·

Abans de les primeres paraules

Web educatiu adreçat a pares, mares i educadors per fomentar el desenvolupament de les habilitats comunicatives i lingüístiques dels infants de 0 a 12 mesos de vida.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Butlletí d'infància: què és? | Vols participar? | Alta | Baixa | Contacte

ISSN: 1988-7612

Direcció general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència