• Imprimeix

Civisme i valors

Des del Govern de Catalunya s'entén que el civisme és un dels fonaments sobre els quals s'ha d'alçar la Catalunya del segle XXI, una Catalunya oberta al món però que no vol perdre els seus trets d'identitat.

És per això que el Govern té la responsabilitat de promoure un civisme de país, el qual ha de fomentar els valors que apleguen els catalans i les catalanes en una mateixa comunitat nacional.

I això s'està fent amb el funcionament d'una xarxa de 167 equipaments cívics que es defineixen com a espais públics, oberts a tothom, amb unes característiques estructurals i funcionals definides, per a la dinamització sociocultural i l'acció comunitària. En l'actualitat ja compten amb prop de 270.000 persones usuàries que participen en les més de 3.000 activitats que organitzen.

La promoció del civisme també  se centra en el suport i el reconeixement que es dona a les entitats, i es fa mitjançant convocatòries de subvencions i del Premi Civisme, entre d'altres actuacions.

Així mateix, des de la Direcció General d'Acció Cívica i Comunitària (DGACC) s'està treballant en el desenvolupament del  Programa per a l'impuls i l'assoliment del Pla nacional per a la promoció dels valors a Catalunya per a una nova cultura cívica. Es tracta d'un nou Programa del Govern de Catalunya, que treballa per impulsar els valors cívics a partir d'un pla de treball de caràcter transversal. Es tracta de fomentar una nova cultura cívica i revaloritzar de forma integral els valors i que permeti millorar el conjunt de les polítiques de la Generalitat de Catalunya. Aquest programa compta amb la participació de prop de cinc-centes persones que des de la seva creació han fet un treball intens, que ha comptat amb el debat compromès d'experts i de persones referents en diferents àmbits del coneixement. S'han tractat també a fons qüestions com l'educació, el treball, el diàleg social, l'economia, la cultura, la sostenibilitat i l'hàbitat, la ciència, la seguretat, la justícia, la política, l'economia i les organitzacions.

El Programa per a l'impuls i l'assoliment del Pla nacional per a la promoció dels valors a Catalunya per a una nova cultura cívica vol inspirar els diferents àmbits de desplegament de les polítiques de la Generalitat de Catalunya per elaborar un Pla d'Acció que concretarà propostes per fer operatius els objectius estratègics i aniran orientades a aconseguir millores i canvis essencials en la coherència de las bases que s'han establert amb les missions i el Pla de Línies Programàtiques. El Pla que ja ha entrat en la seva darrera etapa es planteja contribuir a fer de Catalunya una societat referent en el món en qualitat humana.