• Imprimeix

Història dels premis

Breu història dels inicis del premi Serra i Moret

Amb la recuperació de la democràcia, el 5 de gener de 1982 es va crear la Subdirecció General d'Acció Cívica del Departament de Presidència de la Generalitat, sent nomenat subdirector general el senyor Joaquim Ferrer.

Es va establir  la seu a Via Laietana,46 principal, just al davant de la que havia estat la sinistre seu de la policia política durant la dictadura.

L'activitat d'Acció Cívica es va desplegar en dos objectius: primer contribuir a l'argumentació sobre el que era el civisme i fer-ho amb conceptes actuals i, en segon lloc, impulsar campanyes entre la població per enfortir el gust pel civisme.

En relació al primer objectiu es va considerar interessant crear un premi d'assaig que convidaria a expressar per escrit la formulació del civisme. Molt abans, en la dècada dels anys trenta, la Generalitat havia creat el Premi Prat de la Riba, dedicat a obres sobre el civisme, que va tenir un breu recorregut degut als trasbalsos de l'època. Aquesta idea es va recuperar recuperar talment va ser possible en el nou marc de reconstrucció del país. 

El 1982 en Joaquim Ferrer va triar el nom de Manuel Serra i Moret com a bandera del Premi perquè aquest il·lustre polític havia estat exemplar en les seves responsabilitats i havia escrit abundosament sobre aquest tema. Destaca La ciutadania catalana (Buenos Aires 1957), reeditat posteriorment a Catalunya.

A la primera convocatòria del nou premi s'hi van presentar entre dotze i quinze originals i el va guanyar Ramon Alcoberro, actualment, professor de filosofia a la Universitat de Girona i membre de la Junta de l'Ateneu Barcelonès. El títol del llibre premiat va ser El desordre cívic.


Durant els primers anys del Premi Serra i Moret la presentació d'originals va ser nombrosa i acomplia amb l'objectiu: que hi hagués una argumentació del civisme feta des de la realitat que es vivia al carrer. Aquesta mateixa acció va ser una contribució a fer veure que el civisme era una qüestió important i viva en l'articulació social de Catalunya.

Amb el pas dels anys, a la categoria d'assaig es van anar afegint les categories de Treball Pedagògic, Guió de Curtmetratge i Còmic, com altres fórmules d'expressió que recollien el sentir cívic dels participants.
 

Breu història sobre els premis Jaume Ciurana

Poc després del 25è aniversari de la mort de Mn. Antoni Batlle i Mestre, un grup d'antics escoltes de l'Agrupament Escolta Mare de Déu de Montserrat, van proposar recuperar l'associació Amics de Mn. Batlle que, formada l'any 1955 per uns quants socis, havia estat l'organitzadora de cèlebres iniciatives com el “Mercat de Calaf” o “La Tenda”. El pragmatisme que els havia inculcat Mn. Batlle va fer proposar alguna cosa de positiu per al país i per al seu jovent; per això es va establir, com a finalitat de l'Associació, el donar suport i promoure la realització d'accions cíviques. Amb aquestes premisses es va signar l'acta fundacional el 26 de setembre del 1983 i, durant tres anys, es va col·laborar fent servei en activitats d'aquest caire dutes a terme a casa nostra: Missa 11 de setembre, Eurofolk, Aplec de Matagalls, etc.

Jaume Ciurana i Galceran era membre de l'Associació Amics de Mn. Batlle i havia rebut de la seva família un profund amor a Catalunya i un exemplar esperit de servei. Aquestes qualitats les havia eixamplat i enfortit practicant l'escoltisme al redós de Mn. Batlle. A la seva mort, els membres de l'associació van acordar homenatjar-lo i recordar-lo instituint uns premis que, amb el seu nom, guardonessin accions cíviques dutes a terme per grups de joves. Es va obtenir immediatament la col·laboració institucional del Govern Català. La primera convocatòria va ser proclamada el 1986 i el lliurament de premis va ser presidit pel Molt Honorable President de la Generalitat al Saló Sant Jordi l'any 1988.

Des dels inicis, els premis Jaume Ciurana han estat convocats conjuntament pel grup d'antics escoltes promotor, l'Associació Mossèn Batlle i Guies de la Fundació Josep Sans i per la Direcció General d'Acció Cívica. El jurat dels premis el composen representants de la família Ciurana, de les entitats convocants, de la Direcció General de Joventut i de la Direcció General d'Acció Cívica.

En les primeres edicions els premis es lliuraven en una festa exclusiva, però més endavant es van associar als premis Joventut i lleure. Posteriorment i durant molts anys, es van lliurar el dia de Sant Jordi en l'anomenada "Festa del civisme", conjuntament amb els diversos premis que s'atorguen a diverses activitats d'aquesta temàtica.

Cal dir també que, des del 1998, per tal de facilitar la tasca del jurat, es convoquen els premis "Jaume Ciurana a l'actuació cívica juvenil", en dues modalitats : 'en favor de les persones' i 'en la millora de l'entorn natural'. I que, en aquests 25 anys, un centenar llarg de grups d'adolescents i joves, procedents de gairebé totes les comarques catalanes i d'un variat ventall d'entitats i ONGs, han aconseguit ser guardonats amb algun d'aquestos premis.

Data d'actualització:  19.07.2013