• Imprimeix

Premis Francesc Candel

Els Premis Francesc Candel estan destinats a reconèixer i difondre les bones pràctiques en l'àmbit de la integració dels ciutadans catalans d'origen estranger. S'atorguen a projectes i experiències d'èxit d'entitats i institucions que promouen i estimulen la integració i que afavoreixen el civisme, la convivència, el coneixement del país, la sensibilització sobre la cultura de la immigració, la participació de dones i joves immigrants, i una visió positiva de la immigració als mitjans de comunicació.

Els convoca anualment la Fundació Lluís Carulla amb el suport de la Generalitat. La dotació és de cinc premis de 3.000 euros per a cadascuna de les bones pràctiques premiades.

Edició any 2013

Les cinc iniciatives guardonades en la desena edició dels premis han estat:

  • Associació Amaziga CAT-ARIF. Sant Adrià de Besòs. Per la valuosa aportació a la comunitat nouvinguda de proximitat mitjançant el programa Llengua i cohesió social. Dut a terme des de l’any 2006, se centra en l’organització de cursos d’aprenentatge de català i en activitats culturals, com sortides guiades a llocs d’interès històric, que contribueixen al reconeixement i la interacció entre la població d’origen rifeny i la resta de comunitats migrades a Sant Adrià de Besòs i el seu entorn.

 

  • Projecte de suport a les noies sudsaharianes que estudien batxillerat. Associació de Suport a les Joves Sudsaharianes del Pla de l’Estany. Banyoles. Es premia la iniciativa per l’originalitat, l’oportunitat i el caire exemplar que pot tenir tant per a les dones sudsaharianes residents a Banyoles com per a altres associacions, comarques o col·lectius. En un temps de crisi econòmica sembla particularment adient l’acompanyament en el currículum formatiu de batxillerat que possibiliti l’accés a la universitat d’un dels col·lectius que presenta més dificultats per assolir aquesta fita i està més necessitat de reforç.

 

  • Projecte d’integració educativa i social de noies adolescents d’origen marroquí a l’IES La Jonquera. Consell Comarcal de l’Alt Empordà. Figueres. Perquè combat la problemàtica de l’absentisme escolar, l’escassa integració amb els companys i la falta de motivació de les noies adolescents d’origen marroquí amb una metodologia de treball sistèmica que implica les famílies, l’equip directiu del centre, la resta de l’alumnat i referents femenins externs del mateix origen que han assolit estudis superiors universitaris. La innovació de la proposta, la claredat i l’estructuració del procés, la bona resposta de les parts implicades i l’efectivitat dels resultats fan que el projecte sigui aplicable a altres centres educatius amb problemàtiques semblants.

 

  • Activitat ‘Sempre surt el sol’. Consell Comarcal de la Segarra. Cervera. Perquè és un projecte que ha combinat la interculturalitat i el gènere des d’un audiovisual que mostra la vivència de sis dones que han viscut el procés migratori en pròpia persona. A més a més, s’ha complementat amb l’assessorament d’experts i d’un material didàctic que, entre altres qüestions, treballa la importància de conèixer la llengua i la cultura catalanes com a eines bàsiques per a la integració en la societat.

 

  • Projecte SICAR cat, d’atenció a dones víctimes del tràfic de persones amb finalitats d’explotació sexual. Religioses Adoratrius. Barcelona. L’associació Religioses Adoratrius lluita des de 1856 pels drets humans i per l’alliberament de la dona afectada per diferents formes d’esclavitud. Malauradament, denunciar l’explotació sexual no és encara un fet fàcil ni habitual per a qui ho pateix. El projecte SICAR cat dedica una atenció integral a dones relacionades amb entorns de prostitució i persegueix el tràfic de persones amb finalitats d’explotació sexual, contribuint a un canvi social a través de la sensibilització i la denúncia d’estructures que no respecten els drets socials, polítics, econòmics i culturals de les dones.

 

 

Data d'actualització:  25.10.2013