• Imprimeix

Programa "Catalunya-Magrib"

El programa "Catalunya-Magrib" és una experiència europea capdavantera en l'acompanyament i el retorn voluntari i amb garanties de menors d'edat d'origen marroquí que han emigrat sense referents familiars. Aquest programa preveu apropar els menors al context social originari, potenciar el reagrupament familiar, facilitar cursos formatius i oferir pràctiques laborals en empreses catalanes establertes al Marroc.

S'adreça a menors que resideixen en centres propis o concertats, sota tutela administrativa de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA), i dels quals es té coneixement de les seves famílies que volen retornar al Marroc. El programa afavoreix el reagrupament familiar, l'escolarització, la formació professional i la inserció sociolaboral.

Els objectius principals són reduir els fluxos migratoris de menors no acompanyats entre el Marroc i Catalunya i promoure la integració social i econòmica dels menors de Tànger i dels menors retornats voluntàriament des de Catalunya com una alternativa real i factible a l'emigració.

El programa "Catalunya-Magrib" va néixer el setembre de 2006. El pressupost fins al 2009 és de 3.545.584 euros, que aporten la Unió Europea, i la Generalitat a través de les entitats La Torna i Gedi.

 

Resultats del programa

  • Fins al desembre del 2008, 106 joves marroquins s'havien beneficiat d'aquest programa. 
  • Durant el 2008 es va contactar amb 161 empreses dels sectors de la construcció, l'hoteleria i la confecció. 
  • 63 empreses col·laboren amb el Liceu Catalunya-Marroc per a les pràctiques i la inserció laboral dels menors. 
  • Més de 130 alumnes s'han format al Liceu Catalunya-Marroc. 
  • La primavera del 2009 es van graduar a Tànger (Marroc) 56 joves marroquins formats gràcies al programa.
Data d'actualització:  09.12.2009