• Imprimeix

XX Fòrum d’estudis sobre la joventut 2018

XX Fòrum d’estudis sobre la Joventut. 20 anys d’estudis i polítiques locals de joventut a Catalunya: del passat al futur

El 1998 es va fer el I Fòrum d’Estudis sobre la Joventut amb el títol de “Fòrum de joves del segle XXI”. Com ara, aquell era un moment de canvi i d’esperança: l’atur juvenil començava a baixar després d’una dura crisi econòmica que també havia afectat especialment les persones joves; les polítiques de joventut començaven a reformular-se en clau d’integralitat per mirar de donar resposta al conjunt de les problemàtiques juvenils, procés que va culminar l’any 2000 amb l’aprovació del I Pla nacional de joventut de Catalunya 2000-2010 (I PNJCat), i, després de vuit anys d’aturada, el 1998 es va fer la tercera Enquesta a la joventut de Catalunya (EJC). Vint anys més tard, la nova crisi econòmica també comença a superar-se, s’apropa el moment de renovar el II PNJCat i acaba de finalitzar la setena edició de l’EJC, la de 2017, així com una segona enquesta sobre les polítiques de joventut que desenvolupen els ens locals (municipis i comarques).

Tot i els avenços realitzats en l’anàlisi de la realitat juvenil i en el disseny i la planificació de les polítiques de joventut, els i les professionals de joventut som molt conscients que tractem amb un col·lectiu altament vulnerable: les crisis econòmiques impacten directament en els i les joves, i la joventut es troba en una situació de desavantatge fins i tot en moments d’expansió econòmica. Per aquest motiu les polítiques públiques adreçades a les persones joves s’haurien de prioritzar encara més en l’agenda pública, i reforçar i adaptar els instruments que tenim per abordar les seves necessitats. És al món local, el nivell administratiu amb més proximitat a les demandes de les persones joves, on aquestes contradiccions cristal·litzen i on és més necessari afrontar-les.

El XX Fòrum “20 anys d’estudis i polítiques de joventut: del passat al futur”, vol ser un punt de trobada entre professionals de joventut, gestors públics, comunitat investigadora, representants juvenils i responsables polítics per tal d’assolir consensos sobre el que s’ha fet bé en la història dels últims vint anys d’estudis i polítiques adreçades a la gent jove, i identificar els principals reptes que tenim en matèria d’investigació en joventut i gestió de les polítiques de joventut.

Quina ha estat l’evolució de la investigació en temes de joventut a Catalunya? De quina manera impacta el territori en les oportunitats de les persones joves? Per què és tan important conèixer la realitat juvenil abans d’intervenir-hi? L’anàlisi és un luxe o és una necessitat? El XX Fòrum d’Estudis sobre la Joventut reflexionarà sobre aquestes qüestions per anar del passat al futur en l’anàlisi i l’estudi de la realitat juvenil i poder plantejar les prioritats en les polítiques de joventut.

- Analitzar com han evolucionat els estudis sobre la realitat juvenil des de principis de segle i quines són les necessitats i els reptes de les persones joves i dels estudis sobre la joventut.
- Formular propostes per millorar les actuacions de les administracions i de la comunitat investigadora en relació amb l’estudi i la intervenció amb joves.
- Enfortir i dinamitzar la xarxa de professionals de joventut i reforçar el diàleg entre investigació i acció.

 

- Tècnics i tècniques de joventut de l’àmbit local i comarcal.
- Grups d’investigació en joventut i polítiques públiques.
- Responsables polítics dels ajuntaments.
- Alumnat i exalumnat del Màster Interuniversitari en Joventut i Societat.
- Estudiants dels graus de l’àmbit social o educatiu de la Universitat de Lleida.
- Qualsevol persona interessada en la temàtica.

Dijous 29 de novembre de 2018
Lloc: Universitat de Lleida, Sala de Graus de la Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social. Campus de Cappont, avinguda de l'Estudi General, 4, 25001 Lleida.

16.30 h. Acreditacions.

17 h. Inauguració. Georgina Oliva, secretària d'Infància, Adolescència i Joventut de la Generalitat de Catalunya.

Joan Biscarri, vicerector d'Activitats Culturals i Projecció Universitària de la Universitat de Lleida.

17.15 h. Conferència inaugural. Jorge Benedicto, catedràtic de sociologia expert en Joventut.
Presenta: Myrte Monseny, directora de l'Observatori Català de la Joventut.

18.15 h. Taula rodona. L’evolució de la investigació en joventut a Catalunya.

• Usos i abusos de les enquestes sobre la joventut. Rafael Merino, Universitat Autònoma de Barcelona.
• L’evolució de la perspectiva etnogràfica en els estudis de joventut. Eduard Ballesté, Universitat de Lleida.
• L’evolució de la perspectiva de gènere en els estudis de joventut. Anna Berga, Universitat Ramon Llull.
Modera: Myrte Monseny, directora de l'Observatori Català de la Joventut.

 

Divendres 30 de novembre de 2018
Lloc: Universitat de Lleida, Sala de Graus de la Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social. Campus de Cappont, avinguda de l'Estudi General, 4, 25001 Lleida

9 h. Acreditacions.

9.30 h. Ponència. Quin impacte té el territori sobre les oportunitats de les persones joves? Resultats de l’Enquesta a la joventut de Catalunya 2017. Aina Gomà, Universitat Autònoma de Barcelona.
Presenta: Esperança Casas, coordinadora territorial de Joventut a Lleida.

10.30 h. Ponència. L’anàlisi de la realitat juvenil: luxe o necessitat? Sílvia Luque, directora de la Fundació Ferrer i Guàrdia.
Presenta: Esperança Casas, coordinadora territorial de Joventut a Lleida.

11 h. Pausa.

11.30 h. Taller. Que l’anàlisi no generi paràlisi: com passar a l’acció. Fundació Ferrer i Guàrdia.  

13 h. Relat. Els 20 anys del Fòrum de Lleida.
Joan Saura, cofundador del Fòrum de Lleida.
Carles Feixa, cofundador del Fòrum de Lleida.

Cloenda.
Norma Pujol, directora general de Joventut de la Generalitat de Catalunya
Àngels Cabasés, professora d'economia aplicada i directora del Departament d'Economia Aplicada de la Universitat de Lleida.

Data d'actualització:  20.11.2018