• Imprimeix

20 anys d’estudis i polítiques locals de joventut a Catalunya: del passat al futur

XX Fòrum d’estudis sobre la Joventut. 20 anys d’estudis i polítiques locals de joventut a Catalunya: del passat al futur

Com a conseqüència de la intervenció pressupostària actual pel Govern de l’Estat (Ordre HFP/878/2017, de 15 de setembre, del Ministerio de Hacienda y Función Pública), les polítiques de joventut tenen una afectació directa i els crèdits pressupostaris dels programes de la Direcció General de Joventut queden bloquejats. Tenint en compte que volem celebrar un Fòrum amb totes les garanties d’èxit que han caracteritzat les edicions anteriors, ens veiem obligats a ajornar el XX Fòrum d’Estudis sobre la Joventut fins al primer trimestre de 2018.

 

El 1998 es va fer el I Fòrum d’Estudis sobre la Joventut amb el títol de “Fòrum de joves del segle XXI”. Com ara, aquell era un moment de canvi i d’esperança: l’atur juvenil començava a baixar després d’una dura crisi econòmica que també havia afectat especialment les persones joves. Les polítiques de joventut començaven a reformular-se en clau d’integralitat per mirar de donar resposta al conjunt de les problemàtiques juvenils, procés que va culminar l’any 2000 amb l’aprovació del I Pla nacional de joventut de Catalunya 2000-2010 (I PNJCat). I després de vuit anys d’aturada, el 1998 es va fer la tercera Enquesta a la joventut de Catalunya (EJC). Ara, vint anys més tard, la nova crisi econòmica també comença a superar-se, i s’apropa el moment de renovar el II PNJCat; s’estan realitzant la setena EJC, la de 2017, i una segona enquesta sobre els serveis de joventut de tots els municipis i comarques.

Tot i els avenços realitzats en l’anàlisi de la realitat juvenil i en el disseny i la planificació de les polítiques de joventut, els i les professionals de joventut som molt conscients que tractem amb un col·lectiu altament vulnerable: les crisis econòmiques impacten directament els i les joves, i la joventut es troba en una situació de desavantatge fins i tot en moments d’expansió econòmica. Per aquest motiu les polítiques públiques adreçades a les persones joves s’haurien de prioritzar encara més en l’agenda pública, i reforçar i adaptar els instruments que tenim per abordar les necessitats de les persones joves. És, precisament, en el món local, el nivell administratiu amb més proximitat a les demandes de les persones joves, on aquestes contradiccions cristal·litzen i on és més necessari afrontar-les.

El XX Fòrum “20 anys d’estudis i polítiques locals de joventut: del passat al futur”, vol ser un punt de trobada entre tècnics de joventut, gestors públics, investigadors, representants juvenils i responsables polítics per tal d’assolir consensos sobre allò que s’ha fet bé en la història dels últims vint anys d’estudis i polítiques locals adreçades a la gent jove, i identificar els principals reptes que tenim en matèria d’investigació en joventut i gestió de les polítiques locals de joventut.

Quina és la posició de les estructures locals de joventut en els ajuntaments i consells comarcals i amb la resta d’agents del territori? Com avancem en la generació de relacions d’interdependència entre administracions? Com podem fer més eficient i menys costosa l’avaluació i el seguiment de les polítiques de joventut? El XX Fòrum d’Estudis sobre la Joventut reflexionarà sobre aquestes qüestions per anar del passat al futur en polítiques de joventut.

1. Conèixer com ha evolucionat la recerca en matèria de joventut des de principis de segle i albirar les oportunitats d’anàlisi de la realitat juvenil del futur.
2. Donar veu als investigadors que estudien les persones joves i veure com els gestors de l’àmbit de la joventut posen en pràctica aquests coneixements.
3. Conèixer els resultats de l’enquesta a municipis i comarques realitzada el 2017.
4. Reflexionar sobre els principals reptes que planteja la gestió de les polítiques de joventut en els ens locals.

— Tècnics i tècniques de joventut de l’àmbit local i comarcal.
— Investigadors/ores en joventut i/o polítiques públiques.
— Responsables polítics dels ajuntaments.
— Alumnat i exalumnat del Màster Interuniversitari en Joventut i Societat.
— Estudiants dels graus de l’àmbit social o educatiu de la Universitat de Lleida.
— Qualsevol persona interessada en la temàtica.

Direcció General de Joventut, Diputació de Lleida i Universitat de Lleida.

Data d'actualització:  13.10.2017