• Imprimeix

Jornada de reflexió

Jornada de reflexió: som lesbianes, construïm el present

Grup de Treball de Lesbianes

Consell Nacional de lesbianes, gais i homes i dones bisexuals i transexuals

Dissabte 8 de maig de 10 a 14 hores

Palau de Mar (Pl. Pau Vila, 1, Barcelona)

Presentació

El Consell Nacional de Lesbianes, Gais i Homes i Dones Bisexuals i Transsexuals és un òrgan de participació que pretén fomentar la cooperació entre el Govern de la Generalitat i les associacions que treballen en l’àmbit del reconeixement de la plena ciutadania d’aquest col·lectiu. També hi són representats sindicats, partits amb representació parlamentària i les seves formacions juvenils sempre que comptin amb un grup que treballi de manera específica l’àmbit LGBT. El Consell Nacional funciona en Plenaris conjunts amb totes les entitats i grups membres i representants del Govern de la Generalitat. La presidència recau en la Consellera d’Acció Social i Ciutadania. Hi ha dues vice-presidències, una representada per la Secretària de Polítiques Familiars i Drets de Ciutadania i una altra triada per totes les entitats en representació d’aquestes. La Secretaria recau en la persona titula del Programa per al col·lectiu gai, lesbià i transsexual.

El Consell Nacional ha creat diversos Grups de Treball que, en petites comissions, treballen qüestions concretes i elaboren propostes que són presentades al Plenari del Consell. Un d’aquests grups de treball se centra específicament en les polítiques concretes que afecten a les lesbianes.

El Grup de Treball de Lesbianes es va constituir el 21 de juliol del 2008, i en la primera reunió es van concretar els objectius del Grup en els següents punts:

 • La invisibilitat lesbiana
 • La necessitat de buscar aliances i fer xarxa entre els grups de dones lesbianes
 • El rol de les lesbianes dins de les entitats mixtes LGBT.
 • Alerta sobre corrents socials homòfobs i conservadors
 • Problemàtica específica de les lesbianes en ambients rurals
 • La importància de l’educació i de la formació del professorat per respondre a la realitat LGBT

Durant les diverses reunions del Grup de Treball que s’han anat celebrant des de la seva creació, la qüestió de la invisibilitat de les lesbianes ha estat recurrent, i els plantejaments i propostes per positivitzar i visibilitzar la realitat lesbiana han estat diversos i dispersos.

Aquesta necessitat de fer palesa l’existència de la dona lesbiana és un procés que cal construir de manera conjunta i consensuada entre les diverses sensibilitats que existeixen avui dins de l’activisme lesbià, i tenint en compte totes les experiències i les ambicions de les dones que integren els grups de lesbianes del nostre país.

Amb l’objectiu de trobar aquests espais comuns de construcció d’aquesta realitat, des del propi Grup de Treball, es proposa fer una Jornada de Reflexió interna que doni peu a escoltar les diverses respostes que poden aportar les variades sensibilitats existents.

Dins del Grup de Treball es va crear una petita comissió de treball, formada per 5 dones de 5 entitats diferents, que van pensar les qüestions sobre les que calia reflexionar a la Jornada i va organitzar els diversos tallers paral·lels.

La jornada, finalment, es va celebrar durant el matí del 8 de maig . Es va estructurar en dues conferències i en tres tallers paral·lels. Va reunir a més de 70 dones representants d’entitats però també dones no associades que van voler participar-hi.

Tot seguit podreu accedir al programa de la jornada i a les trasncripcions de les conferències i les conclusions dels tallers realitzats. Les reflexions que llegireu pretenen aportar llum a la necessitat de visibilitat lèsbica que totes les dones lesbianes del Consell Nacional coincideixen a cercar. Aquestes reflexions pretenen ser un inici d’una recerca que ha d’anar molt més enllà i ha de ser protagonitzada, perquè sigui existosa, per les dones lesbianes de la nostra societat.

Programa

 • 10.00: Benvinguda i inscripcions

 

 • 10.15: Inauguració de la jornada a càrrec de Carme Porta, Secretària de Polítiques Familiars i Drets de Ciutadania 

 

 • 10.30: Conferència de 20 min: Les lesbianes dins del moviment LGBT a càrrec de Júlia Ojuel, llicenciada i doctora en medicina, especialista en Medicina Familiar i Comunitària.
  Júlia Ojuel va ser membre activa del Col·lectiu de Barcelona pel Dret a l'avortament i del Grup de Lesbianes Feministes de Ca la Dona a la dècada dels 90, col·laborant diversos anys en l'organització del 28 de juny i del 8 de març. Treballa de metgessa de família al barri de la Salut de Badalona, provant de posar cada dia la visió de gènere sobre la taula de consulta. Viu fora de l'armari de tota la vida i forma família monomarental amb una filla de 6 anys.

 

 • 10.50: Conferència de 20 min: La construcció de la dona lesbiana a càrrec de Meri Torras, Professora de Teoria de la Literatura i Literatura Comparada a la Universitat Autònoma de Barcelona.
  Meri Torras treballa en àmbits com ara l'autografia, el gènere epistolar, els Women Studies, la teoria queer, els estudis culturals i els estudis sobre el cos. Co-editora de Feminismos literarios (1999), i dels reculls Perversas y divinas (2002), Los hábitos del deseo. Formas de amar en la modernidad (2005) i Encarna(c)ciones. Teoría(s) de los cuerpos (2008). Ha publicat els assajos Soy como consiga que me imaginéis (2003) i Tomando cartas en el asunto (2001). Ha coordinat el monogràfic Cossos, gèneres, tecnologies de Lectora. Revista de dones i textualitat (10, 2004). Ha editat els volums Corporizar el pensamiento (2006) i Cuerpo e identidad (2007), així com l'antologia de poesia El poder del cuerpo (2009). Dirigeix el grup de recerca Cos i textualitat de la Universitat Autònoma de Barcelona 

 

 • 11.10: Debat

 

 • 11.30: Pausa-cafè

 

 • 11.50: Inici de 3 tallers paral·lels:
  • Les lesbianes dins dels moviments LGBT. A càrrec de Montse Pineda i Gemma Sánchez.
   Aquest taller vol ser un punt de trobada per reflexionar sobre els diferents models de participació de les dones lesbianes en el moviment LGTB. Les dones, al llarg d'aquests anys, hem estat participant de manera molt activa en les associacions mixtes LGTB, en els moviment de dones, i finalment com a moviment independent de dones lesbianes.
   Aquesta participació ha estat enriquidora a tots els nivells, i també s'han generat situacions de les quals hem d'aprendre i que posen en evidència la necessitat de posar en positiu el paper de les dones lesbianes en aquest moviment.
   Aquest taller vol ser una oportunitat per reflexionar sobre la contribució, sovint invisibilitzada, de les dones en la defensa dels drets de totes les persones LGTB, tan aquelles dones que han estat involucrades en la participació més formal com aquelles que ho han fet des de la seva quotidianitat, sense participar de manera activa en el moviments socials. En aquest taller posarem en comú quin ha estat el paper de les dones lesbianes en el moviment LGTB i debatrem sobre quin paper podem i volem jugar les lesbianes i els grups de lesbianes en l'agenda política i en els discursos dels moviments LGTB.
   Finalment, tractarem de com s'estan configurant els nous moviments socials i l'impacte que estan tenint en l'activisme LGTB i en concret en el de les dones lesbianes.
  • I ara que tenim drets, què? A càrrec de Mònica Timon i Anna Durany.
   Dins un marc legal, els avenços aconseguits han permès que com a lesbianes hàgim assolit drets que no fa massa temps se'ns negaven. Hi ha dones que aquest assoliment de drets els ha fet abaixar la guàrdia en la lluita del dia a dia per a fer-se visibles, i a d'altres els ha atorgat dignitat i les ha omplert d'orgull fins el punt de poder dir, si cal, "sóc lesbiana i què?" sense donar-hi més importància.
   Els drets ens col·loquen directament en una categoria de "ciutadanes de primera", exactament igual que a la resta de les dones. Però aquesta equiparació de drets, implica una igualtat real? Què passa amb la lesbofòbia social que patim com a lesbianes? Quantes dones no expressen lliurement la seva afectivitat i sexualitat? Ens sentim còmodes amb el actuals protocols sanitaris quan, per posar un cas, hem d'anar a una revisió ginecològica? I què passa amb totes aquelles dones que tenen por a que es descobreixi la seva orientació sexual al seu lloc de treball? I amb l'adolescent que està descobrint el seus desitjos per altres noies? Aquests són només alguns exemples il·lustratius de situacions ens què les lesbianes podem patir la lesbofòbia en diferents àmbits: salut, treball, educació, etc.
  • En quins armaris estem? A càrrec de Anna València i Sònia López.
   En la societat actual, tothom es pressuposa heterosexual fins que no demostri el contrari. Per aquest motiu, sembla necessari sortir de l'armari contínuament, per tal de treure'ns del damunt l'etiqueta que tenim per defecte d'"heterosexual".
   Però compartir aquesta informació de caire privat és obligatori? És imprescindible per viure plenament la nostra llibertat sexual i familiar? Existeix un únic armari? O cada àmbit de la nostra vida en té un de diferent? I en aquest cas, cal sortir-ne de tots?
   Es podria pensar que sortir de l'armari forma part d'un procés on la pròpia acceptació és el primer estadi i on el segon és sortir de la clandestinitat i exhibir en l'espai social allò que fins aleshores era privat. Si bé és cert que un dia decideixes dir públicament que ets lesbiana, no és ben bé cert que a partir d'aquell dia siguis lesbiana a tot arreu. La quotidianitat et fa estar constantment pendent de les situacions, i si ens descuidem, algú ens torna ficar a dins de l'armari: sopes amb un amic i hi ha qui pressuposa que és la teva parella, et trobes amb la tieta i et pregunta si ja has trobat nòvio, les companyes de feina parlen de la família pressuposant-nos heterosexuals, portes el teu fill a realitzar una activitat i et demanen si el pare us vindrà a buscar...sembla una feina que no s'acaba mai. És doncs necessari sortir de tots els armaris? En cada moment? En cada nou espai de relació?
 • 13.30: Posada en comú

 

 • 14.00: Cloenda a càrrec de Marta Molina, Responsable del Programa per al col·lectiu gai, lesbià i transsexual.
Data d'actualització:  25.11.2010