• Imprimeix

Dia per la Despatologització Trans

El 24 d’octubre es reivindica la despatologització de les persones trans. La lluita de les persones trans per aconseguir el dret a la identitat o l’expressió de gènere ha portat a la celebració d’aquesta jornada reivindicativa.

despatologitzacio_trans


L’any 1990 l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va treure del catàleg de malalties les persones homosexuals. Lesbianes i gais quedaven fora de la catalogació de persones “desviades” o “malaltes”. Era el final dels arguments biologistes en els quals es fonamentava la discriminació.


La transsexualitat, però, no va trobar el mateix reconeixement i a hores d’ara encara es manté a la Classificació internacional de malalties que fa l’organisme esmentat. Aquest fet ha produït que, des del punt de vista legislatiu, es reculli la necessitat de diagnosticar i tractar la transsexualitat a l’hora de reconèixer-la, fet que provoca una alta estigmatització del col·lectiu. L’any 2016, a Catalunya es va aprovar un nou model de salut que no considera la transsexualitat una patologia. D’altra banda, s’expedeix el carnet de salut amb el nom sentit, i s’està treballant perquè altres carnets també l’incloguin.


L’any 2018 l’OMS preveu treure del catàleg de malalties la transsexualitat.

TUITS #Despatologització #LGTBI #LGTBQ #Trans #transgènere @TRANSformaSalut