• Imprimeix

Àmbit cultural i del lleure

Antecedents

Les primeres manifestacions culturals referents a l'homosexualitat i a la transsexualitat ja es van donar abans de la transició. L'any 1970, per exemple, Manuel de Pedrolo  va publicar una novel·la de temàtica homosexual, 'Un amor fora ciutat'.

A l'època democràtica, concretament a finals de la dècada dels vuitanta, les entitats de gais i lesbianes van fer un desplegament considerable d'activitats socioculturals a Barcelona, alhora que les ofertes de lleure i d'oci nocturn es van començar a multiplicar.

L'any 1994 es va obrir a Barcelona la primera llibreria de temàtica específica homosexual i, aquell mateix any, es va celebrar la primera edició de la Mostra de Cinema Gai i Lèsbic de Barcelona, impulsada per Casal Lambda, una entitat del moviment. D'altra banda, les activitats organitzades per les entitats a Catalunya van ser claus, sobretot, pel seu component socialitzador.

Reptes

En general, molts dels productes culturals que parlen de l'homosexualitat i la transsexualitat es mouen en un àmbit força reclòs en l'espai i en el temps. Per tant, hi ha el repte d'aconseguir que l'homosexualitat i la transsexualitat no s'entenguin com una subcultura segregacionista i que s'integrin plenament dins la cultura.

D'altra banda, tot i que Catalunya té una producció cultural pròpia i en català que fa referència a l'homosexualitat i a la transsexualitat, es caracteritza per un gran centralisme i desequilibri territorial. Per tant, és clau facilitar l'accés a aquesta cultura arreu del territori.

Tanmateix, la majoria de les produccions culturals actuals s'adrecen a adults, amb la qual cosa els infants i adolescents en queden al marge. Per tant, cal incidir també en el lleure i en la cultura adreçat a aquest segment de la població.

Propostes de canvi

Pel que fa a l'àmbit cultural i del lleure, el Pla interdepartamental per a la no discriminació de les persones homosexuals i transsexuals proposa:

Proposta a)
Instituir un espai públic de documentació i de consulta sobre el fet gai, lèsbic i transsexual.

Proposta b)
Incorporar el fet homosexual i transsexual al conjunt de programacions culturals que es realitzen als espais culturals de la xarxa pública i concertada. Aquesta inclusió haurà d’afavorir referents positius de l’homosexualitat i de la transsexualitat. 

Proposta c)
Impulsar que les produccions documentals que treballin en la recuperació de la memòria històrica, incorporin el fet gai, lesbià i transsexual.

Proposta d)
Donar suport a la producció cultural d’espectacles infantils i juvenils que incorporin registres positius sobre la diversitat afectiva i sentimental.

Proposta e)
Impulsar la coordinació i l’actuació conjunta d’institucions i entitats privades del lleure per garantir l’adequat respecte a les diversitats afectives i sentimentals en les propostes del lleure i de l’esport, incorporant referent positius.

Avenços

Difusió d'una mostra itinerant sobre el moviment LGTB
L'exposició itinerant El Moviment en imatges: El Moviment gai, lesbià i transsexual a Catalunya, fa un recorregut per les principals fites històriques del moviment LGTB a Catalunya a través de cartells, fotografies i vídeos documentals. La mostra organitzada pel Programa per al col·lectiu LGTB, ha visitat des del 2005 diverses ciutats catalanes com Barcelona, Vic, Lleida, Reus, Amposta i Santa Perpètua de Mogoda. 

Guia i web del turisme LGBT
El Govern va editar el 2008 la Guia de Turisme LGTB , disponible en paper i en versió interactiva, que aplega l'oferta turística de Catalunya adreçada específicament al col·lectiu. També va posar en funcionament el web www.catalonia-lgbt.com, que informa sobre l'oferta catalana de turisme per a gais, lesbianes, bisexuals i transsexuals. El web inclou apartats d'agenda, actualitat i propostes.

Barcelona, seu dels Eurogames 2008
Barcelona va acollir el juliol de 2008 la dotzena edició dels Eurogames, el campionat europeu per a esportistes gais, lesbianes, transsexuals i heterosexuals. El Govern de la Generalitat va aportar 230.000 euros per a la celebració dels jocs, organitzats per l'European Gay and Lesbian Sport Federation  (EGLSF) i el Club Esportiu Panteres Grogues .

Bibliografia sobre la cultura LGTB
La Generalitat va editar el juny de 2007 la bibliografia Cultura gai, lèsbica i transsexual, que recull les 242 obres més rellevants de la cultura LGTB. L'obra, que es va distribuir a les biblioteques públiques catalanes, es complementa amb una tria de recursos digitals, revistes i filmografia bàsica. Amb aquesta bibliografia es va voler oferir a un públic general, no especialitzat, elements de reflexió crítica sobre la matèria.

Espais de documentació i de consulta sobre el fet gai, lèsbic i transsexual

Dixit Centre de Documentació de Serveis Socials podeu trobar el material bibliogràfic de l'àmbit LGTB de què disposa el Departament.

Centre de documentació i catàleg de l'Institut Català de les Dones (aquí podeu trobar també publicacions referents a l'àmbit LGTB) . 

Centre de documentació juvenil (aquí podeu trobar  també publicacions referents a l'àmbit LGTB) 

Publicació del Vocabulari terminològic LGBT  (lèsbic, gai, bisexual i transgènere)

Superar els estereotips en els mitjans de comunicació audiovisual: recomanacions elaborades pel grup de treball de discriminació de les persones del Fòrum d'entitats de les persones usuàries de l'audiovisual.

El Vocabulari terminològic LGBT (lèsbic, gai, bisexual i transgènere): un fruit de la formació universitària al servei de la societat

Data d'actualització:  14.04.2014