• Imprimeix

Àmbit de la participació i solidaritat

Reptes

Catalunya, oberta al món i receptora d'immigració, ha acollit persones gais, lesbianes i transsexuals immigrants que aquí han trobat la possibilitat d'expressió dels seus sentiments i la realització de les seves aspiracions.

Cal facilitar la inclusió tant en la nostra llengua com en la nostra cultura i les nostres tradicions. La identificació, la pertinença i la integració seran possibles si facilitem aquest procés impulsant la seva participació.

D'altra banda, les persones immigrades que volen romandre a Catalunya perquè troben asil a la seva orientació sexual i identitat de gènere, no tenen fàcil la integració, ja que sovint han de viure immersos en una precarietat absoluta, i si aconsegueixen una contractació laboral que els garanteixi l'estada, es troben amb un seguit d'entrebancs i de formalismes difícils de superar.

D'aquesta manera, cal promoure mesures d'integració com ara el foment de la xarxa associativa de Catalunya o la creació d'un punt de trobada per als agents socials que treballen en l'àmbit del lleure, de la cultura, del pensament i, en definitiva, en totes les iniciatives que afavoreixen la socialització. La comunicació, el treball en xarxa, la participació i la solidaritat són fets cabdals en aquesta etapa.

Propostes de canvi

En l'àmbit de la participació i de la solidaritat, el Pla interdepartamental per a la no discriminació de les persones homosexuals i transsexuals exposa:

 • Proposta a) 
  Impulsar el reconeixement de gais, lesbianes i transsexuals perseguits i represaliats.
 • Proposta b)
  Promoure i impulsar Catalunya com a país obert i d'acolliment als esdeveniments internacionals sobre homosexualitat i transsexualitat.
 • Proposta c)
  Establir relacions amb les entitats que treballen el fet migratori que afavoreixin el respecte a la diversitat sexual i de gènere entre els nouvinguts.
 • Proposta d)
  Treballar des de Catalunya per tal que cada dia hi hagi més respecte pels drets humans de gais, lesbianes i transsexuals en aquells països on l'homosexualitat i la transsexualitat encara és il·legal i o socialment perseguida.
 • Proposta e)
  Difondre i impulsar les accions contingudes en el Pla, en el conjunt del territori català.
 • Proposta f)
  Impulsar el diàleg amb els representants de les diverses creences i religions que conviuen a Catalunya.
 • Proposta g)
  Impulsar el diàleg amb els diversos agents socials que treballen en l'àmbit de gais, lesbianes i transsexuals. Possibilitar un espai de comunicació amb les iniciatives i inquietuds d'intel·lectuals, d'escriptors/es, d'empresaris/es, d'artistes i de creadors/es.
 • Proposta h)
  Incrementar la participació del col·lectiu de persones homosexuals i transsexuals en l'àmbit del procés de decisió política.

Avenços

Adhesió institucional del Dia per l'Alliberament LGBT
Els departaments i organismes de la Generalitat que impulsen el Pla interdepartamental per a la no discriminació de persones homosexuals i transsexuals s'adhereixen cada any a la celebració del Dia per l'Alliberament LGBT. Assisteixen a diversos actes programats amb motiu de la diada i exhibeixen a la façana un dels símbols del col·lectiu LGTB, la bandera multicolor.

Commemoració anual del Dia de la Memòria de l'Holocaust
El Govern català commemora des del 2006 el Dia de la Memòria de l'Holocaust, que se celebra cada 27 de gener. La diada homenatja totes les persones que van morir assassinades als camps de la mort nazis, els supervivents i les seves famílies. El col·lectiu homosexual va ser un dels més perseguits pel nacionalsocialisme, de la mateixa manera que ha estat un dels més oblidats en el record de les víctimes de l'Holocaust.

Creació del Consell Nacional de Lesbianes, Gais, homes i dones Bisexuals i Transsexuals
El Govern va crear el 26 de juny de 2007 el Consell Nacional de Lesbianes, Gais, homes i dones Bisexuals i Transsexuals. Aquest organisme, pioner a l'Estat i a Europa, es constitueix com un espai de participació ciutadana de la Generalitat de Catalunya i permet la interlocució permanent entre el Govern i la societat civil.

Suport a la declaració del Dia Internacional contra l'Homofòbia
El 2007 el Govern va donar suport a la iniciativa social de declarar el 17 de maig Dia Internacional contra l'Homofòbia. La diada, que pretén fer visible la discriminació i les agressions que encara pateixen les persones LGTB, recorda que el 17 de maig de 1990 l'Assemblea General de l'Organització Mundial de la Salut va suprimir l'homosexualitat del llistat de malalties mentals.

Publicació de la Guia de la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat
La Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat  va publicar l'any 2008, dins la col·lecció "Altres formes de persecució", i amb el suport de la Secretaria de Família, el títol Perseguit per haver escollit la meva sexualitat. Les persecucions per orientació sexual i identitat de gènere . Es tracta d'una guia que pretén acostar-nos a aquelles situacions de persecució per homofòbia o transfòbia que es produeixen en alguns llocs del món.

 

Data d'actualització:  29.01.2013