• Imprimeix

La directora general de Joventut, Marta Vilalta, fa una crida per abordar els programes de salut mental per a joves a nivell europeu

Catalunya participa, a través de la Direcció General de Joventut, al plenari de primavera de l'Assemblea Europea de les Regions que es fa a Londres

23/03/2017 13:03
La directora general de Joventut, Marta Vilalta, fa una crida per abordar els programes de salut mental per a joves a nivell europeu

La directora general de Joventut, Marta Vilalta, ha intervingut aquest matí al Plenari de Primavera de l'Assemblea Europea de les Regions (AER) per demanar un esforç als diferents governs i autoritats europees a l’hora d’abordar amb valentia i decisió el problema de la salut mental entre la gent jove. Ho ha fet en qualitat de presidenta del subcomitè de Joventut de l’AER, responsabilitat que ocupa des de l’abril passat.

El Plenari, que durant tres dies reuneix a Londres uns 170 representants de diferents països i regions, dedica avui un workshop monogràfic per analitzar els dèficits de socialització, afectius i de relació del jovent, un problema que s’ha detectat entre una part representativa de la població juvenil. Tal com ha recordat Vilalta, els experts circumscriuen majoritàriament aquest problema a un perfil de jove amb comportaments addictius i consums de risc, però en molts casos es tracta de nois i noies sense feina o amb feines molt precàries i amb càrregues familiars difícils d’assumir, situacions que deriven en patologies psicosocials.

Per tot això, la representant de Joventut ha proposat que s’identifiquin els col·lectius dianes i es dissenyin actuacions molt més específiques i adaptades que les que s’han dut a terme fins ara, i ha demanat que l’intercanvi de bones pràctiques entre regions europees pugui cristal·litzar en algun projecte de cooperació internacional d’abast europeu. “Cal que fem un pas més en les campanyes de prevenció i polítiques de salut pública i que puguem plantejar noves estratègies per donar resposta a les necessitats actuals referent als joves, la salut mental i la plena adquisició d’habilitats per la vida”, ha manifestat Marta Vilalta.

Així mateix, des de la Direcció General de Joventut s’han exposat als assistents del workshop les diferents línies de treball que hi ha en marxa a Catalunya, a través del Pla integral d’atenció a les persones amb trastorns mentals i addicions, amb una mirada específica a l’atenció als infants, adolescents i joves. Entre diverses accions concretes existeixen el programa Salut i Escola, les formacions específiques per als professionals que tenen relació directa amb els joves i l’existència de Taules de Joventut enfocades sobretot a treballar les habilitats per la vida del col·lectiu jove.

Per altra banda, la Direcció General de Joventut també assessora directament els joves amb problemes de salut a través del canal de psicologia del consultori d’Adolescents.cat i a través dels serveis específics de les Oficines Joves i Punts d’Informació que formen part de la Xarxa Nacional d’Emancipació Juvenil.

Finalment, la DGJ també té en marxa diferents iniciatives per a sensibilitzar la població jove sobre la salut mental a través de col·laboracions amb entitats socials i altres administracions.