• Imprimeix

El Carnet Jove promou l'arrelament als municipis amb la geolocalització d'avantatges de proximitat mitjançant l'APP mòbil

El carnet també segmenta els més de 8.300 avantatges entre els titulars adolescents, els joves emancipats, l’àmbit de la salut i la mobilitat internacional

13/03/2018 10:03
El Carnet Jove promou l'arrelament als municipis amb la geolocalització d'avantatges de proximitat mitjançant l'APP mòbil
El Carnet Jove inicia aquest 2018 amb la posada en pràctica d’algunes de les propostes recollides durant l’acció participativa de l’any passat -coincidint amb el 30è aniversari del carnet-, en la qual van participar un total de 10.672 joves de 12 a 30 anys. En aquest sentit, una de les noves accions ha estat la millora de l’eina de geolocalització de l’APP del Carnet Jove, de manera que els titulars que l’utilitzin visualitzaran en primer lloc tots els avantatges del carnet que tenen al seu voltant en el moment en què facin ús del servei.
 
Així doncs, es dona resposta a les peticions dels joves de promocionar més els avantatges i descomptes a nivell local, més enllà de les grans promocions generals que es poden gaudir arreu de Catalunya o a nivell internacional.
 
Amb la geolocalització dels avantatges de proximitat es preveu un augment substancial de la utilització del CJ i de la seva APP mòbil, que en aquest moment ja compta amb més de 410.000 descàrregues, convertint-se així en l’aplicació mòbil més descarregada de les que ofereix la Generalitat de Catalunya.
                                                                                                           
Amb el mateix objectiu de promoure els descomptes de proximitat i d’arrelar més el Carnet Jove a les poblacions catalanes, també s’ha incrementat la cerca d’avantatges d’abast local i que responguin a les necessitats del dia a dia, incidint en els àmbits prioritaris pels joves.
 
En la mateixa línia, el CJ està elaborant el projecte pilot Carnet Jove Municipal conjuntament amb set municipis dels diferents àmbits territorials de Catalunya, a través del qual s’implementarà un Carnet Jove que, a més de seguir oferint els serveis habituals a nivell nacional i europeu, contribuirà a millorar i ampliar l’oferta que els joves podran gaudir en els comerços locals i a d’altres llocs d’interès d’aquestes poblacions, a més dels serveis municipals.
 
Una altra de les grans novetats d’aquest 2018 és l’impuls de la personalització i segmentació de la informació, tal i com els propis joves van demanar. En aquest sentit, el web i l’APP mòbil del Carnet Jove han habilitat quatre possibles perfils per accedir als avantatges i ofertes de manera personalitzada, en funció de diferents moments vitals:
 
  • CJ Adolescents: adreçat als adolescents que comencen a gaudir del lleure de manera més independent (cinemes, parcs d’aventura, restaurants, museus o colònies d’estiu). També s’hi inclouen activitats i serveis en l’àmbit de la formació (escoles d’idiomes i llibreries), la salut (serveis d’òptica, odontologia, salut mental i activitats esportives) o d’altres, com els serveis de perruqueria.
  • CJ Emancipació: perfil dirigit als joves emancipats que ofereix descomptes i serveis en productes pel seu dia a dia, com poden ser les assegurances, els serveis de gestoria i immobiliaris, comerços, la formació o el transport. Aquest segment també incorpora avantatges per gaudir del teatre i els museus.
  • CJ Salut: conjunt d’avantatges segmentats en l’àmbit dels serveis mèdics, així com ofertes en alimentació i descomptes en activitats esportives, amb l’objectiu de promoure l’activitat física habitual com a base d’una bona salut.
  • CJ Internacional: perfil especialitzat en joves que volen gaudir de la mobilitat internacional, amb avantatges vinculats al transport, turisme, allotjament per a estudiants o als cursos d’idiomes. També inclou l’assegurança d’assistència en viatges internacionals que tenen de franc tots els titulars, així com tots els avantatges que l’Associació Europea del Carnet Jove (EYCA) ofereix a Europa.
A més dels avantatges del carnet, aquests quatre perfils també incorporen millores en la informació sobre beques, formació, treball, habitatge, cohesió socials, gènere o salut. D’aquesta manera, des dels diferents perfils es pot accedir a espais de recursos i assessorament als joves com ara les pàgines de referència Jove.cat, Oficinajove.cat, el Portal Europeu de la Joventut, el Registre de catalans i catalanes residents a l'exterior o a programes de joventut com la Garantia Juvenil o Erasmus +.
 
El_Carnet_Jove_promou_arrelament_municipis_geolocalitzacio_avantatges_proximitat_mitjancant_APP_mobil1
 
Aquestes accions estan emmarcades en l’impuls social que des de l’Agència Catalana de la Joventut s’ha donat al CJ amb l’objectiu de fer-ne un carnet al servei de les polítiques de joventut i convertir-lo en un espai d’integració, cohesió social i de construcció d’identitat i ciutadania, que va ser una altra petició dels joves durant l’any passat.
 
Entre aquestes novetats hi haurà l’organització de més activitats culturals, esportives, lúdiques i formatives que reuneixin els titulars, una major bidireccionalitat a través de les xarxes socials, la visibilització del cost-benefici que suposa tenir el CJ, l’ampliació de l’assegurança en viatges internacionals, la major difusió dels descomptes a Europa o l’accés gratuït de joves desafavorits a projectes socials.
 
Augmenten els titulars de 12 i 13 anys durant el 2017
 
El Carnet Jove va tancar el 2017 amb un total de 549.992 titulars (un 53% de noies i un 47% de nois), amb una penetració global entre la joventut catalana del 34%, fet que suposa que un de cada tres joves el tenen. Per franges d’edat, allà on la penetració és més intensa és entre els joves de 18 a 21 anys (50%), seguida pels de 22 a 25 anys (49%), 26 a 30 anys (31%), 14 a 17 anys (26%) i joves de 31 anys (17%), coincidint amb l’últim any de vigència del carnet. Aquest percentatge és dos punts superior al de 2016, primer any de la vigència del carnet per a joves de 30 anys fins a fer-ne 31.
 
Per últim, la franja compresa entre els 12 i 13 anys ha arribat el 2017 al 10% de penetració, augmentant així en dos punts el percentatge del 2016, primer any en què també es va implantar la validesa del carnet en aquesta franja d’edat. En nombres globals, aquest percentatge equival a un total de 56.044 adolescents catalans de 12-13 anys que avui són titulars del CJ.
 
Des del punt de vista de la implantació arreu del país, les Terres de l’Ebre i l’Alt Pirineu i Aran continuen essent els àmbits territorials amb més penetració de titulars –amb un 43% i 42%, respectivament- seguits del Camp de Tarragona (37%), l’Àmbit de Ponent (35%), les Comarques Gironines i l’Àmbit Metropolità (34% cadascun) i les Comarques Centrals (32%).
 
Més de 27.000 joves participen del Connecta’t
 
Més enllà dels avantatges i descomptes, el Programa Connecta’t del CJ ofereix propostes i convocatòries orientades a potenciar el vessant cultural, creatiu i participatiu dels joves, com ara les Beques CJ, el Jurat CJ del Sitges Festival Internacional de Catalunya, el Càsting CJ, les Experiències Connecta’t o els sortejos. Un total de 27.668 usuaris han participat en aquestes convocatòries el 2017, mentre que 146.832 joves més són admiradors i seguidors a les propostes 2.0 del Carnet Jove a Facebook, Twitter, YouTube i Instagram.
 
Pel que fa als avantatges i descomptes, els titulars del Carnet han pogut beneficiar-se durant l’any 2017 d’un total de 8.376 avantatges a Catalunya, que majoritàriament han estat en l’àmbit de la cultura (15%), seguit de la formació (13%), el turisme i la mobilitat (12%), la salut (12%), la tecnologia (10%) i l’esport (9%), mentre que la resta han estat en d’altres àmbits. Aquests descomptes han estat oferts per 3.876 grans, mitjanes i petites entitats col·laboradores d’arreu del territori.

Aquestes novetats responen a les peticions recollides durant l’acció participativa del 2017, en la qual un total de 10.672 joves hi van fer propostes