• Imprimeix

Els albergs de Joventut de la Generalitat de Catalunya es converteixen en espais amics dels animals

La iniciativa, que s'ha elaborat conjuntament amb FAADA, permetrà l'accés de gossos, substituirà algunes activitats que es feien amb animals i oferirà també menús vegans

23/08/2017 12:08

L’Agència Catalana de la Joventut (ACJ) iniciarà aquest setembre un programa pilot als albergs de Cabrera de Mar (Maresme) i Planoles (Ripollès) que té l’objectiu de convertir els 20 albergs de titularitat pública de la Xarxa Nacional d’Albergs Socials de Catalunya (Xanascat) en espais amics dels animals.

La iniciativa ha estat elaborada conjuntament amb la Fundació per a l’Assessorament i Acció en Defensa dels Animals (FAADA) i respon a la voluntat del Govern de la Generalitat de ser un govern “amic dels animals”. L’objectiu és normalitzar l’accés dels animals en els espais públics, un aspecte en el qual s’ha avançat en els darrers dos anys a Catalunya amb permisos com ara l’accés dels animals al transport públic (com, per exemple, al metro), a les platges o als edificis de titularitat pública.

Es tracta, segons s’apunta des de Joventut, de facilitar la complicitat dels usuaris dels albergs amb els animals i de promoure un turisme social que vetlli per la salut física i emocional dels animals. Així mateix, es pretén projectar la Xanascat com a pionera i innovadora a nivell europeu en l’àmbit del benestar animal en el sí de les instal·lacions juvenils i del turisme social i juvenil.

Els albergs de Cabrera de Mar i Planoles permetran, ja des d’aquest setembre, l’accés i pernoctació de gossos en aquestes instal·lacions. Aquests dos albergs adequaran recintes d’esbarjo per a gossos d’uns 100 m2 amb arbres per a fer-hi ombra i tanques d’una alçada d’1,5 metres. Aquests espais es netejaran periòdicament amb desinfectants bactericides, fungicides i viricides innocus pels animals i les persones. Així mateix, s’hi han instal·lat papereres per dipositar-hi els excrements.

Les normes que hauran de complir els amos dels gossos són dur-los lligats pels diferents espais de l’alberg (excepte als recintes d’esbarjo per a gossos), aportar la documentació de l’animal quan arribin a la instal·lació i que tinguin xip. El cost de l’estada del gos serà de 4 euros per dia.

Aquestes mateixes característiques són les que adaptaran tots els altres albergs gestionats directament per l’ACJ –en són un total de 20- que s’aniran incorporant paulatinament a la iniciativa la propera tardor i primer trimestre del 2018.

Una altra mesura que hauran d’incorporar els albergs que s’afegeixin al programa és la de permetre l’estada a l’habitació de l’animal. Així mateix, per tal de facilitar el confort dels gossos mentre duri l’estància a l’alberg, l’ACJ recomana als seus responsables que vinguin preparats amb un abeurador d’aigua i un llit per a l’animal.

Activitats respectuoses amb els animals
Amb el mateix objectiu de convertir els 20 albergs públics en uns espais amics dels animals, l’ACJ i la FAADA han estudiat i valorat les desenes d’activitats que organitzen els albergs de la Generalitat en què hi participen animals.

D’acord amb les conclusions d’aquest informe, l’ACJ substituirà paulatinament quatre tipus d’activitats que es considera que no tenen en compte el benestar animal. Es tracta del mushing, les visites a granges de vaques d’explotació lletera, les activitats a certes hípiques i els programes a centres d’animals salvatges que no estan adaptades a les necessitats de les espècies que hi estan en captivitat.

Alimentació vegana
Finalment, un altra iniciativa “animal friendly” que seguirà el mateix objectiu és la d’incloure també menús vegans a l’oferta d’alimentació dels albergs. Aquesta opció nutritiva inclou aliments que no tinguin un origen animal, incloent-hi ous i productes làctics.

Els albergs de la Generalitat estan inclosos a la Xarxa Nacional d’Albergs Socials de Catalunya (Xanascat), xarxa gestionada per l’Agència Catalana de la Joventut que està formada per un total de 52 albergs situats en indrets d’alt interès turístic i cultural. D’aquests, 20 albergs són de gestió directa, mentre que la resta van a càrrec d’entitats, empreses o altres institucions. El conjunt de la xarxa va acumular 737.760 pernoctacions el 2016, que va representar un increment del 6.75% respecte de l’any anterior.