• Imprimeix

Joventut i Universitats impulsen el programa Pràcticum Odisseu, que promou les pràctiques universitàries de joves en empreses del món rural

Aquesta és una de les iniciatives del Govern per fomentar l'arrelament dels joves a les zones rurals, a través de la inserció laboral i la competitivitat empresarial

22/03/2017 18:03

La Direcció General de Joventut (DGJ) i la Secretaria d’Universitats i Recerca (SUR) obren dimarts 28 de març el període de presentació de sol·licituds del programa Pràcticum Odisseu, a través de la qual s’ofereixen fins a 45 ofertes de pràctiques universitàries remunerades en empreses radicades en municipis del món rural per a joves qualificats.

Amb aquesta iniciativa, que s’emmarca en el programa marc Odisseu, el Govern vol fomentar l’arrelament del jovent al territori i frenar el despoblament dels municipis, sobretot de les àrees rurals del país, en les franges juvenils. Per fer-ho, posa en contacte el teixit empresarial del territori amb els joves estudiants perquè puguin obtenir la primera experiència professional al seu territori rural d’origen.

El Pràcticum Odisseu està adreçat a estudiants universitaris de màsters o graus oficials que hagin superat la meitat dels crèdits acadèmics. Els joves podran fer la petició per a realitzar les pràctiques en empreses remunerades fins el proper 1 de juny al web www.odisseujove.cat. La durada de les pràctiques serà d’un mínim de 300 hores, que es realitzaran en el transcurs del curs acadèmic actual, fins al mes de setembre. Un dels requisits que es valorarà en el procés de selecció d’estudiants és la voluntat d’instal·lar-se en aquell municipi.

Per la seva banda, el programa també va dirigit a les empreses radicades en comarques del món rural del país, concretament situades en un total de 556 municipis catalans, que seran les que podran cobrir la seva oferta de pràctiques gràcies als candidats joves del Pràcticum Odisseu. El disseny del programa permet que aquestes empreses tinguin accés a candidats amb formació superior, un perfil més difícil de trobar a les zones rurals per la pròpia situació geogràfica lluny dels centres universitaris.

En la línia del foment de l’arrelament juvenil, un dels criteris més importants per tal de fer la selecció de les empreses aspirants és la voluntat d’incorporar laboralment l’estudiant un cop acabades les pràctiques.

Les empreses que participen al programa Pràcticum Odisseu gaudeixen d’un ajut de la Direcció General de Joventut i la Secretaria d’Universitats i Recerca -que tramita l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR)- per a cofinançar la remuneració de l’estudiant. Per la seva banda, les universitats catalanes també contribueixen al projecte tot assumint els costos propis de la gestió del procés i fent difusió de les ofertes entre els seus estudiants.

La directora general de Joventut, Marta Vilalta, ha destacat que el Pràcticum Odisseu vol “no només millorar la inserció laboral del joves, sinó sobretot proporcionar les oportunitats que facin possible que els joves es puguin establir a les zones rurals”. D’aquesta manera, segons Vilalta, “estem contribuint a recuperar el capital humà d’aquests municipis, a revitalitzar la zona i incrementar la competitivitat empresarial gràcies a l’aportació d’aquests perfils”.

Per la seva banda, el director executiu de l’AGAUR, Jordi Mas, ha subratllat “la importància de la implicació de les universitats catalanes en un programa que, a més d’afavorir l’ocupació dels joves titulats, també contribueix en l’avenç econòmic i social del nostre país gràcies a la incorporació d’universitaris ben formats en el teixit productiu, en aquest cas de les zones rurals”.

L’any passat es va fer la fase pilot del programa, en la qual hi van participar un total de 12 empreses de diferents sectors productius (turístic, energètic o industrial) que van acollir estudiants en pràctiques corresponents a sis universitats catalanes. Algunes d’aquestes empreses han donat continuïtat a la relació laboral amb l’estudiant un cop finalitzades les pràctiques. Després de la bona acollida de l’any anterior, el Govern impulsa aquest 2017 una edició reforçada, i amb la voluntat de donar resposta a fins a 45 joves.

Més de 8.000 joves participants
El programa d’ajuts al Pràcticum Odisseu és una iniciativa inclosa en el programa marc Odisseu, impulsat el 2011 per la Direcció General de Desenvolupament Rural i la Direcció General de Joventut, a partir d’una iniciativa conjunta amb la Fundació del Món Rural i l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya, i amb la col·laboració dels 11 Grups d’Acció Local Leader de Catalunya així com la xarxa de professionals de joventut.

Durant aquests sis anys de vigència, més de 8.000 joves han participat en les diferents accions del programa desenvolupades en els territoris rurals.