• Imprimeix

Joventut ja ha registrat 3.188 activitats de lleure per aquest estiu a la demarcació de Barcelona amb 208.698 infants i joves inscrits

La directora general de Joventut, Marta Vilalta, visita avui tres camps de treball d'arqueologia a Olivella, Artés i Borredà, població on també veurà unes colònies i dues acampades

25/07/2017 12:07
Joventut ja ha registrat 3.188 activitats de lleure per aquest estiu a la demarcació de Barcelona amb 208.698 infants i joves inscrits
Joventut ja ha registrat 3.188 activitats de lleure per aquest estiu a la demarcació de Barcelona amb 208.698 infants i joves inscrits

La Direcció General de Joventut (DGJ) ha registrat, fins a dia d’avui, un total de 2.298 activitats de lleure per aquest estiu a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), que han estat notificades per les entitats organitzadores de les activitats: entitats d’educació en el lleure, associacions educatives juvenils, associacions de pares i mares, empreses i institucions.

A aquestes activitats hi ha inscrits, hores d’ara, un total de 18.381 dirigents i 149.029 participants, que majoritàriament faran casals de vacances (157.605 inscrits i 2.071 activitats). La resta d’activitats es reparteixen entre les colònies (8.360 i 174 activitats), les acampades (924 inscrits en 36 activitats), les rutes (343 i 9), i els camps de treball (178 i 8).

I pel que fa al lloc de realització, el Barcelonès és, fins a data d’avui, la comarca amb més participants inscrits (62.357), seguida del Baix Llobregat (29.863), el Vallès Occidental (29.334), el Vallès Oriental (18.617), el Maresme (16.389), l’Alt Penedès (6.728) i el Garraf (4.122).

Les entitats organitzadores tenen de termini fins a set dies abans de l’inici de l’activitat per a notificar-la electrònicament a la DGJ, de manera que les xifres encara creixeran les properes setmanes.

Són dades que ha donat a conèixer aquest matí la directora general de Joventut, Marta Vilalta, acompanyada pel director general de l’Agència Catalana de Joventut, Cesc Poch, durant la visita al camp de treball “Castell Vell d’Olivella, arqueologia al Garraf”, organitzat per Joventut durant la segona quinzena de juliol a Olivella (el Garraf). Un total de 24 voluntaris de 14 a 17 anys hi fan tasques d’adequació i excavació del jaciment per tal de recuperar materials arqueològics que permetin datar l’origen del municipi d’Olivella i definir la història del Castell.

Al final de la visita al camp, que està gestionat per la Fundació Catalana de l’Esplai, Vilalta ha posat en valor l’aposta del Govern per aquest tipus d’activitats que es basen en el compromís i la feina del jovent participant per transformar la realitat, i en el cas concret d’Olivella, ajuden també a recuperar la memòria.                             

 Posteriorment, la comitiva s’ha traslladat a Artés (Bages), on aquests dies s’hi duu a terme el camp de treball d’arqueologia “En busca de la Cabra d’Or”, que és una de les novetats que Joventut ha inclòs en l’oferta d’enguany a la Catalunya Central. Els 15 joves participants a l’activitat hi duen tasques d’excavació de les habitacions de la Torre de la Cabra d’Or, així com la neteja del canó, la solera i la fogaina, al forn d’obra de Teuleria de la Sala.

Durant la visita, la titular de Joventut ha donat a conèixer que, a dia d’avui, les entitats organitzadores d’activitats han notificat a la DGJ un total de 890 activitats per aquest estiu a la Catalunya Central. Aquestes activitats reuniran un mínim de 5.536 monitors i directors de lleure que dirigiran 35.752 nois i noies.

Les activitats amb més participants a les comarques centrals seran les colònies (15.928 joves per a 254 activitats), seguides dels casals de vacances (12.575 i 266), les acampades (8.732 i 255), les rutes (1.873 i 91) i els camps de treball (594 i 24). Per comarques, encapçala la llista amb més participants inscrits la d’Osona (12.556), el Berguedà (10.545), el Bages (6.065), l’Anoia (5.231), el Solsonès (4.306) i el Moianès (2.585).

Finalment, la comitiva s’ha desplaçat a Borredà (Berguedà), on han pogut seguir el desenvolupament de les colònies que hi duu a terme el Moviment de Centres d’Esplai de Catalunya (amb 65 participants de 13 a 14 anys), el camp de treball arqueològic organitzat per Joventut “Recuperació de fonts, camins i molins” (24 joves de 14 a 17 anys) i els campaments del Grup d’Esplai de Can Puiggener - La Baldufa del Moviment d’Esplai del Vallès (57 participants de 3 a 18 anys) i de l’Agrupació Escolta i Guia Cardenal Lluch, de Manresa (24 participants de 12 a 15 anys), que coincideixen aquest juliol en el terreny d’acampada Roca Blanca.


14 camps de treball
L’AMB acollirà aquest estiu un total de quatre camps de treball organitzats per la DGJ, dos per a joves catalans, un altre d’intercanvi amb joves d’arreu de l’estat espanyol i un altre d’intercanvi internacional. Els camps organitzats per la DGJ a l’AMB són:

Entitat

Camp de treball

Àmbit

Municipi

Fundació Pere Tarrés

Arqueologia al Castell de l'Eramprunyà

Arqueologia

Gavà

Fundació Catalana de l'Esplai

Castell Vell d'Olivella, arqueologia al Garraf

Arqueologia

Olivella

Oratge

Trencant barreres

Social

Barcelona

Fundació Catalana d'Esplai

Archaeology in Garraf

Arqueologia

Begues


Per la seva banda, Joventut organitza a la Catalunya central deu camps de treball, un més que l’estiu passat. Vuit són per a joves catalans i els dos restants per a joves d’arreu del món:

Entitat

Camp de treball

Àmbit

Municipi

Esplai el CEP

En busca de la Cabra d'Or *

Arqueologia

Artés

Torre de la Guaita

Redescobrim el Castell de Guardiola 2017

Arqueologia

Guardiola de Berguedà

Fundació Escolta Josep Carol

Borredà: Recuperació de fonts, camins i molins

Arqueologia

Borredà

Associació l'Alzinar de la Roca

El Món Rural: Patrimoni, Costums i Tradicions

Cultural

Taradell

Associació Sant Tomàs

Corregim les mirades

Social

Vic

Minyons Escoltes i Guies

PRC-46 Ruta dels Sorreigs i Sobremunt

Medi Ambient

Vespella

Fundació Catalana de l'Esplai

Recuperem el patrimoni de la Vall de Sau

Medi Ambient i Patrimoni

Sau

Fundació Catalana de l'Esplai

Vall d’Ora, un feu de biodiversitat

Medi Ambient

Navès

Fundació Escolta Josep Carol

Els íbers, La vida sota terra

Arqueologia

La Llacuna

Fundació Catalana de l'Esplai

Turó del Montgrós. Archaeology in Catalonia

Arqueologia

El Brull

* Novetat 2017


890 joves a quatre albergs
A més de les previsions donades a conèixer avui, la directora general de Joventut també ha exposat les dades corresponents a les colònies de “L’estiu és teu!”, organitzades per l’Agència Catalana de la Joventut als albergs de la Xarxa Nacional d’Albergs Socials de Catalunya (Xanascat).

Per aquest estiu 2017, hi ha un total de 783 infants i joves de 5 a 16 anys inscrits que participen d’alguna de les propostes que s’organitzen a tres dels albergs que la Xanascat té a l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

L’alberg de Canyamars (Maresme), ofereix 456 places, on entre d’altres modalitats, s’hi troba una de les novetats d’enguany de “L’estiu és teu!”, com és l’organització d’estades que combinen la iniciació a l’anglès i l’astronomia per a infants de 5 a 7 anys. Així mateix, Cabrera de Mar (Maresme) oferta 267 places en la modalitat d’idiomes i enginy, i l’alberg de Tiana (Maresme), té un total de 60 places per a “L’estiu és teu!” d’idiomes.

Pel que fa a la Catalunya Central, l’alberg de Vic acollirà unes colònies de les modalitats de Circ i d’Idiomes, que en total sumaran 107 participants al llarg de l’estiu.