• Imprimeix

Joventut ja ha registrat 895 activitats de lleure aquest estiu a les comarques de Ponent i de l'Alt Pirineu i Aran, amb 33.605 infants i joves inscrits

El director general de l'Agència Catalana de la Joventut, Cesc Poch, visita dos camps de treball i dos casals d'estiu a Montgai i Penelles, i una acampada a Àger

26/07/2018 15:07
Joventut ja ha registrat 895 activitats de lleure aquest estiu a les comarques de Ponent i de l'Alt Pirineu i Aran, amb 33.605 infants i joves inscrits
Joventut ja ha registrat 895 activitats de lleure aquest estiu a les comarques de Ponent i de l'Alt Pirineu i Aran, amb 33.605 infants i joves inscrits

La Direcció General de Joventut ha registrat, fins a dia d’avui, un total de 895 activitats de lleure per aquest estiu a les sis comarques de Ponent i a les sis comarques més de l’Alt Pirineu i Aran, que han estat notificades per les entitats organitzadores de les activitats: entitats d’educació en el lleure, associacions educatives juvenils, associacions de pares i mares, empreses i institucions.

A aquestes activitats hi ha inscrits, hores d’ara, un total de 4.620 monitors i directors de lleure i 33.605 participants, que majoritàriament faran casals de vacances (14.059 inscrits en 430 activitats). La resta d’activitats es reparteixen entre les acampades (8.519 i 194), les colònies (8.064 i 145 activitats), les rutes (2.404 i 102) i els camps de treball (559 i 24).

I pel que fa al lloc de realització, l’àmbit territorial de l’Alt Pirineu i Aran compta amb 20.254 participants en 499 activitats, amb un predomini de les acampades (40% del total), mentre que l’àmbit territorial de Ponent reuneix 13.351 participants en 396 activitats, on l’activitat majoritària són els casals d’estiu (72% de totes les activitats).

Per comarques, la Cerdanya és la comarca amb més participants inscrits amb un total de 5.898, seguida del Segrià (5.508), el Pallars Sobirà (4.872), la Noguera (3.690), el Pallars Jussà (3.352), l’Alta Ribagorça (2.718), l’Alt Urgell (2.575), el Pla d’Urgell (1.568), la Segarra (1.258), les Garrigues (895), la Vall d’Aran (839) i l’Urgell (432).

Són dades que ha donat a conèixer aquest matí el director general de l’Agència Catalana de la Joventut (ACJ), Cesc Poch, acompanyat de la presidenta del Consell Comarcal de la Noguera, Concepció Cañadell i de la coordinadora territorial de Joventut a Lleida, Esperança Casas. Poch ha assistit a l’entrega de diplomes als 15 participants del camp de treball “Recuperem el Sitjar” que té lloc a Penelles (la Noguera), que és la novetat d’aquest 2018 a l’àmbit de Ponent pel que fa a camps de treball.

Els joves de 14 a 17 anys que durant la segona quinzena de juliol participen en aquest camp –organitzat per la Direcció General de Joventut i gestionat per l’Associació de Festes i Cultura de Penelles– hi fan tasques de neteja i restauració d’un dels sitjars amb més simbologia del poble, a més de senyalitzar la ruta perquè el públic en general pugui conèixer aquest vestigi d’interès històric.

Prèviament, la comitiva ha visitat les tasques del camp de treball de la Direcció General de Joventut “Recuperació de senders”, a Montgai (la Noguera), en el qual 24 joves voluntaris fan tasques de restauració ambiental i de senyalització i explicació de la flora i fauna de l’entorn, així com de recuperació de camins històrics amb l’objectiu de condicionar-ho per a fer-hi rutes turístiques.

Al final de la visita al camp –que està gestionat per la Fundació Josep  Carol–, Poch ha posat en valor l’aposta del Govern per aquest tipus d’activitats que es basen en el compromís i la feina del jovent participant per transformar la realitat, i en el cas concret de Montgai, ajuden també a recuperar el patrimoni natural i cultural de Catalunya.                             

Durant el matí, Cesc Poch també ha conegut el desenvolupament dels casals d’estiu organitzats a Montgai i Penelles per part de l’AMPA CEIP La Colomina i de l’ajuntament, respectivament.

A la tarda, la directora general de Joventut, Marta Vilalta, s’afegirà a la comitiva per visitar el terreny d’acampada i campament juvenil de Fundesplai instal·lat a Àger, on aquests dies hi tenen lloc activitats de lleure del Grup d’Esplai Espurnes (d’Esplugues de Llobregat), el Grup Recreatiu, Educatiu, Social, Cultural i Alternatiu “Gresca” (de Ripollet) i el Centre d’Esplai Druida (de Barcelona).

D’altra banda, la coordinadora territorial de Joventut a Lleida, Esperança Casas, va visitar ahir diferents activitats de lleure a l’àmbit territorial de l’Alt Pirineu i Aran, com ara el casal de vacances municipal organitzat al Pont de Suert; les estades del Centre d’Esplai Sant Jaume de Mollerussa a la Casa de Colònies Montsant, a Vilaller; les colònies Claver a Senet, o la visita al camp de treball de la DGJ “Recuperem camins històrics a l’Alta Ribagorça”, també al Pont de Suert.

 

16 camps de treball

L’Alt Pirineu i Aran acollirà aquest estiu un total de set camps de treball organitzats per la DGJ, dos més que l’estiu passat. D’aquests, cinc camps són per a joves catalans, i dos més per a joves d’arreu del món:

 

Entitat

Camp de treball

Àmbit

Municipi

Associació La Sorellona

Planant sobre la Serra del Cadí

Medi Ambient

Alàs i Cerc

Fundació Escolta Josep Carol

Recuperem camins històrics a l'Alta Ribagorça

Medi Ambient

Pont de Suert

Associació per a la Coordinació de Membres i Entitats de Lleure Rurals de Catalunya - CRUC

Reading Life in the Rocks

Patrimoni

Talarn

Balmes Blancs

Conservació dels camins antics i descoberta d'una vall insòlita al Pirineu

Medi Ambient

Llagunes (Soriguera)

Espai Natura

Descobrint Natura *

Medi Ambient

Bellver de Cerdanya

Associació La Sorellona

Recuperem la biodiversitat dels estanys dels Pirineus*

Medi Ambient

Ginestarre – Esterri de Cardós

Associació Alba

Un domo

Patrimoni

Llesp

* Novetat 2018

Pel que fa a l’àmbit de Ponent, Joventut hi ha programat un total de nou camps de treball: sis per a joves catalans, dos d’internacionals i un d’intercanvi amb joves de l’Estat espanyol:

 

Entitat

Camp de treball

Àmbit

Municipi

Grup d'Esplai la Fàbrica de Can Tusell

Rehabilitació del patrimoni d'un municipi rural de les Garrigues

Patrimoni

Castelldans

Fundació Escolta Josep Carol

Coopera amb Alcarràs

Social

Alcarràs

Associació de Festes i Cultural de Penelles

Recuperem el Sitjar *

Patrimoni

Penelles

Associació Alba

Ruta "Els escenaris de la Guerra Civil a Linyola"

Patrimoni

Linyola

Associació Alba

Descobrim el valor de l’aigua a Agramunt

Patrimoni

Agramunt

Fundació Escolta Josep Carol

Recuperació de camins

Medi Ambient

Montgai

Associació Alba

Millora de l'entorn al parc del Bosquet

Medi Ambient

Cervera

Associació Catalana de Lleure Formatiu

Almatà '18

Arqueologia

Balaguer

Associació Catalana de Lleure Formatiu

Agira '18

Arqueologia

Algerri

* Novetat 2018

795 joves a quatre albergs participants a “L’estiu és teu!”

A més de les dades donades a conèixer avui, el director general de l’ACJ també ha exposat les dades corresponents a les colònies de “L’estiu és teu!”, organitzades per la DGJ als albergs de la Xarxa Nacional d’Albergs Socials de Catalunya (Xanascat).

Per aquest estiu 2018, hi ha un total de 795 infants i joves de 5 a 16 anys inscrits que participen d’alguna de les propostes que s’organitzen a quatre dels albergs que la Xanascat té a la demarcació de Lleida, que enguany es concentren tots a l’àmbit territorial de l’Alt Pirineu i Aran:

 

Albergs

Tipologia

Places

La Molina

Combinades d’Idiomes i Multiesportives / Multiesportives / Cinema

593

Tremp

Combinades d’anglès i astronomia /  Combinades d’Idiomes i Multiesportives

66

Les Planes de Son

Natura

56

Sort

Multiesportives

80

TOTAL

 

795