• Imprimeix

La mobilitat internacional i les oportunitats dels joves

El blog Joves a contracorrent, que impulsa el Crític en col·laboració amb l’Observatori Català de la Joventut, ha publicat un nou article en què recull el creixent interès de les persones joves a cercar oportunitats i viure experiències noves a l’estranger, així com les múltiples opcions que tenen a l’abast.

25/04/2018 09:04
La mobilitat internacional i les oportunitats dels joves

Per què marxen els joves? Quants n’han marxat? A on? Volen tornar a Catalunya? Podran fer-ho? L'article apunta les dificultats per quantificar el número de joves que han marxat a l’estranger, per la falta d’un registre fiable, així com les motivacions per fer-ho (voluntariat, recerca de feina, per estudiar...). Segons dades de l’Idescat, la població catalana que resideix a l’estranger ha passat de les 144.002 persones l’any 2009 a més de 284.000 persones el 2017. Segons la mateixa font, gairebé 53.000 d’aquestes persones són joves, la qual cosa representa el 18% de la població resident a l’estranger.

Davant de l’augment del fenomen de la migració juvenil, el Govern de la Generalitat va aprovar el 2015 el Pla per a la Mobilitat Internacional amb l’objectiu d’impulsar les polítiques d’atenció a la població catalana emigrada, posant el focus en fomentar el retorn d’aquestes persones, així com la promoció de la informació i l’orientació per a la mobilitat internacional.

A banda, l’article també posa el focus en altres opcions per viatjar a l’estranger com ara els camps internacionals de treball, el servei de voluntariat europeu o el programa Erasmus+, i detalla l’experiència viscuda per dos joves durant la seva estada i quin impacte ha tingut en la seva vida, per exemple, en el moment de buscar feina.

Joves a contracorrent és un espai impulsat per Crític, a partir de les dades que genera l'Observatori Català de la Joventut, àrea de l’Agència Catalana de la Joventut que es dedica a produir coneixement sobre la realitat social de la gent jove a Catalunya i la seva difusió.

Treballar, estudiar o fer voluntariat en són algunes i les oficines joves són un espai on poder planificar l’experiència.