• Imprimeix

Més de 1.700 persones joves inscrites al programa de Garantia Juvenil ja estan treballant a la demarcació de Lleida

Fins ara, 3.906 joves s’han inscrit a la Garantia Juvenil a Lleida, dels que 2.632 (67%) ja han participat en alguna actuació del SOC

27/03/2017 14:03
Més de 1.700 persones joves inscrites al programa de Garantia Juvenil ja estan treballant a la demarcació de Lleida

Un total de 1.720 persones joves inscrites al programa europeu Garantia Juvenil a la demarcació de Lleida ja estan treballant i donades d’alta a la Seguretat Social, segons el balanç del programa tancat a finals de 2016.

Fins l’any passat, 3.906 joves s’havien inscrit a Lleida a la Garantia Juvenil, dels que 2.632 havien participat en alguna actuació del SOC.

A Catalunya, un total de 19.940 persones joves inscrites al programa europeu Garantia Juvenil ja estan treballant i donades d’alta a la Seguretat Social. Fins ara, 55.803 joves s’han inscrit a Catalunya a la Garantia Juvenil, dels que 43.259 han participat en alguna actuació del SOC.

Aquestes xifres les ha donat a conèixer la directora general del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC), Mercè Garau, a Lleida, qui ha destacat “el paper pioner i capdavanter de Catalunya en l’aplicació de la Garantia Juvenil”.

El SOC ha implementat programes que està permetent rescatar joves en situacions precàries perquè en el futur siguin menys vulnerables i tinguin més oportunitats en el mercat de treball”, ha afirmat Mercè Garau.

La Garantia Juvenil és un programa impulsat per la Unió Europea contra l’atur juvenil que la Generalitat de Catalunya implementa, amb els programes dissenyats pel SOC, en el període 2014-2020.

Els joves beneficiaris, que han de ser menors de 30 anys inscrits al programa que compleixin els requisits, tenen el compromís de la Generalitat de rebre ofertes de formació, feina, pràctiques laborals o emprenedoria, en un termini de quatre mesos des que van acabar la formació o van començar el període d’atur.

Els serveis oferts als joves es divideixen en tres grups en funció dels objectius: activar les persones joves no ocupades ni integrades en els sistemes d’educació o formació; reforçar l’ocupabilitat i les competències professionals d’aquest col·lectiu; i incrementar l’emprenedoria dels joves en els sistemes d’educació o formació com a via d’accés al mercat laboral.

Catalunya, líder en l’execució de la Garantia Juvenil
Malgrat els entrebancs del Govern central per facilitar l’accés i inscripció de les persones joves a la Garantia Juvenil, la Generalitat de Catalunya, a través del SOC, ha desenvolupat sistema propi que ha permès Catalunya començar les actuacions abans que enlloc de l’Estat i deixant enrere el Registre únic del Ministerio de Empleo y Seguridad Social.

Les actuacions desenvolupades han ofert diferents serveis d’activació i orientació, formació, experiència professional, i acompanyament segons el perfil del jove.

Un cop inscrits, el joves han rebut a les oficines de Treball i a la Xarxa d’impulsors/es un diagnòstic que ha permès derivar-los a les polítiques que més s’adequaven a les seves necessitats.

Principals actuacions Garantia Juvenil a Lleida

 • Accions d’orientació i suport a la cerca de feina: Més de 1.600 joves han participat en accions tant individuals com grupals d’orientació per definir el seu objectiu professional i han rebut suportals seus processos de cerca de feina.

 • Programes de segona oportunitat: Més de 800 joves, entre Programes Formació i Inserció del Departament d’Ensenyament i Noves Oportunitats, s’han beneficiat d’aquests programes adreçats a joves, pertanyents a col·lectius més vulnerables, que no han assolit l’Educació Secundària Obligatòria. Els joves han comptat amb tutorització i treballat competències bàsiques i transversals.

 • Formació professionalitzadora: Més de 400 joves han participat en aquest tipus de programes que els ha permèsescollir formació professionalitzadora d’acord amb els seus interessos, assolint els coneixements teòrics i posant-los en pràctica en empreses, on fins i tot han pogut ser contractats.

 • Programes integrals que combinen orientació, formació i empresa, especialment adaptats als joves: 647 joves han participat en programes com Joves per l’Ocupació, dispositius especials de Barris i programes Integrals Catalunya que combinen orientació, formació i experiència en empresa per aconseguir una inserció laboral de qualitat.

 • Programes amb contractació laboral: Un total de 362 joves, majoritàriament formats, han pogut tenir la seva primera experiència laboral mitjançant plans d’Ocupació, el programa Fem Ocupació o el programa d’Experiència Professionals que faciliten una contractació laboral mínima de 6 mesos.

 • Actuacions d’Emprenedoria, economia social i creació d’empreses: Un total de 333 joves han rebut suport per dur a terme la seva idea de negoci mitjançant assessorament i acompanyament en la creació d’empreses.

 • Programa Singulars: Més de 300 joves van fer realitat l’any passat actuacions innovadores, creatives i diferents, ja sigui pel sector en el que es duien a terme, per les combinacions de les actuacions, o per les metodologies utilitzades. Per exemple, 111 es van formar com a pastor/es, especialitzant-se en agricultura i ramaderia ecològica, o preparant-se per desenvolupar activitats turístiques d’alta muntanya.

 

Perfil dels joves de la Garantia Juvenil a Lleida

 • 56% són homes i el 44%, dones.
 • 31% té entre 25 i 29 anys; 52%, entre 19 i 24; i 17% entre 16 i 18 anys.
 • 65% té l’ESO o menys; 19%, FP Grau Superior/Universitat; i 16%, Grau mig o Batxillerat.
 • 76% té nacionalitat espanyola; 24% estrangers.

A Catalunya, dels més de 55.800 joves inscrits, més de 43.200 ja havien participat en un programa del SOC i uns 20.000 ja havien trobat una feina