• Imprimeix

Més de 351.000 infants i joves participen aquest estiu en unes 6.200 activitats de lleure arreu de Catalunya

El vicepresident, Pere Aragonès, visita el camp de treball d'arqueologia "Les sitges ibèriques de Can Serra" de Vilobí d'Onyar (la Selva)

25/07/2018 18:07
Mes_de_351000_infants_i_joves_participen_aquest_estiu_en_unes_6200_activitats_de_lleure_arreu_de_Catalunya
El vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda del Govern, Pere Aragonès, ha donat a conèixer avui les xifres sobre la participació a les activitats d’educació en el lleure que s’estan duent a terme aquest estiu 2018 a Catalunya, organitzades per les entitats d’educació en el lleure, associacions educatives juvenils, associacions de pares i mares, empreses i institucions. Quan encara no s’ha esgotat el període de notificacions, hi ha un total de 6.194 activitats de lleure notificades, a les quals hi estan participant fins a 351.118 joves catalans, un 2,46% més que els inscrits durant tot l’estiu de l’any passat.
 
D’aquesta xifra, un total de 41.947 joves són monitors i directors de lleure, mentre que els 309.171 restants són participants que, majoritàriament, realitzen casals de vacances (72%). La resta d’activitats es reparteixen entre les colònies (16%), les acampades (8%), les rutes (3%) i els camps de treball (1%).
 
En una visita al camp de treball d’arqueologia “Les sitges ibèriques de Can Serra” de Vilobí d’Onyar (La Selva), i acompanyat per la directora general de Joventut de la Generalitat, Marta Vilalta, el vicepresident ha explicat que aquest volum de notificacions ja supera les assolides en el conjunt de l’estiu passat, en què 301.342 nois i noies acompanyats per 41.330 monitors van participar en 6.232 activitats arreu del país. “L’any passat aquestes xifres van suposar un rècord històric de participació a les activitats d’estiu d’educació en el lleure a Catalunya i enguany ja s’han superat”, afirma el vicepresident.
 
Aragonès ha destacat la importància que els joves participin en activitats d’educació en el lleure, perquè “a través de la convivència i la relació amb l’entorn, contribueixen al creixement integral de la persona, a la transmissió de valors i a la cohesió social”.
 
Així mateix, ha lloat l’esforç del Govern per procurar que tots els infants i joves en situació de vulnerabilitat es puguin beneficiar de les activitats de lleure durant el període de vacances escolars. En aquest sentit, ha recordat que es destinen 1.150.000 euros en beques per garantir la igualtat d’oportunitats i que els joves i infants puguin participar en activitats de les entitats d’educació en el lleure, així com a les colònies de “L’estiu és teu!” de la Generalitat. En total uns 8.400 infants i joves es beneficien d’aquestes accions.
 
1.218 joves en 59 camps de treball i 6.691 infants i joves a les colònies de  “L’estiu és teu!”
 
Durant la visita d’aquest dimecres, el vicepresident ha conegut de primera mà el camp de treball “Les sitges ibèriques de Can Serra, un tresor per excavar”, a Vilobí d’Onyar (la Selva), en el qual 24 joves de 14 a 17 anys hi excaven per tal de recuperar uns sitjars de l’època ibèrica descoberts el 2004. Aquest és un projecte en el qual també es potencia la pràctica de la participació i l’apoderament, ja que els propis nois i noies participants són protagonistes de les propostes a realitzar al camp de treball.
 
Es tracta d’un dels 59 camps de treball organitzats per Joventut aquest estiu a Catalunya, en el qual hi participen 1.218 joves que realitzen tasques voluntàries relacionades amb el medi ambient, l’arqueologia, l’acció social, l’intercanvi cultural o la memòria històrica.
 
A més dels camps de treball, el Govern també organitza a través de l’Agència Catalana de la Joventut les colònies de “L’estiu és teu!” que tenen lloc en un total de 21 albergs de la Xarxa Nacional d’Albergs Socials de Catalunya en les quals hi participen 6.691 infants i joves de 5 a 16 anys.
 
La campanya ‘Anem preparats’, al mòbil
 
Per segon any consecutiu, tant els organitzadors de les activitats com els propis joves participants poden accedir a tots els materials de la campanya de consells sobre activitats d’estiu ‘Anem preparats’ a través de dispositius mòbils.
 
El recurs adaptat a format responsiu que ofereix Joventut inclou un seguit de recomanacions, especialment en matèria de prevenció i salut, amb l’objectiu de garantir que les activitats d’educació en el lleure tinguin un bon nivell qualitatiu, que es facin en condicions de seguretat i integritat física per als participants, i que es respecti el medi natural que les acull.
 
Especialment dirigida als organitzadors d’activitats de lleure, l’‘Anem preparats’ incorpora un seguit de mesures que cal seguir per actuar en situacions d’emergència (episodis de tempestes i llamps, aiguats i inundacions o incendis forestals), l’enllaç als llocs de muntanya on hi ha cobertura per trucar al 112, així com el recordatori dels plans d’emergència que han de tenir les instal·lacions juvenils.
 
Prevenció del bullying i dels abusos sexuals
 
Amb l’objectiu de prevenir i combatre l’assetjament entre iguals (bullying) i els abusos sexuals a les activitats d’educació en el lleure, Joventut ha reforçat darrerament la formació entre les entitats, les escoles d’educadors en el lleure i les empreses del sector.
 
En paral·lel a les formacions, des de la DGJ també s’han elaborat diferents materials pedagògics, entre els quals hi ha la guia Orientacions i Recursos Pedagògics, i s’ha difós una infografia entre les entitats organitzadores de les activitats de lleure per recordar i fer conèixer als monitors i dirigents de lleure els circuits a seguir davant de possibles abusos sexuals, així com per fer visibles els telèfons d’atenció especialitzats que hi ha a l’abast.
 
Per unes activitats segures
 
En l’àmbit de la seguretat, la DGJ i la Direcció General de Protecció Civil -mitjançant el CECAT- tenen establert un sistema d’alerta per poder atendre amb rapidesa i diligència qualsevol eventualitat que es produeixi en una activitat de lleure amb persones menors d’edat.
 
D’acord amb el protocol establert, el CECAT emet avisos mitjançant SMS als responsables de les activitats per alertar de temporals o altres incidències, fet que permet adaptar la planificació de les activitats a les circumstàncies meteorològiques i anticipar possibles problemes de seguretat.

El volum de notificacions fins al juliol ja supera les registrades durant tot l’estiu del 2017 amb un 2,46% més de participants. La Generalitat destina 1,1 milions d’euros en beques perquè 8.400 nens i adolescents puguin participar en activitats de lleure i colònies d’estiu