• Imprimeix

Treball, Afers Socials i Famílies i Afers Exteriors, Institucionals i Transparència signen un pla de treball per avançar en accions conjuntes de cooperació i desenvolupament

Algunes iniciatives previstes ja s'han posat en marxa, com és el cas del Programa Català de Protecció de Defensores i Defensors de Drets Humans

16/06/2017 15:06
Treball, Afers Socials i Famílies i Afers Exteriors, Institucionals i Transparència signen un pla de treball per avançar en accions conjuntes de cooperació i desenvolupament

El secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós, juntament amb la directora general de Joventut, Marta Vilalta, i el director de Serveis del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Jaume Serra, han signat aquest migdia un Pla de treball amb el director general de Cooperació al Desenvolupament, Manel Vila, per enfortir la col·laboració entre els sectors de la cooperació i els sectors inclosos en l’àmbit competencial del Departament.. El Pla, que es desenvoluparà enguany i l’any vinent, també vol promoure l’intercanvi d’expertesa entre les dues institucions, així com impulsar espais de coordinació interdepartamental, entre altres.

El Pla de treball inclou tot un seguit d’actuacions com l’impuls del Programa Català de Protecció de Defensores i Defensores de Drets Humans. Aquest programa és una convocatòria oberta per oferir protecció i atenció integral a defensors i defensores dels drets humans que vegin amenaçada la seva vida o integritat per raó de l’activitat de defensa dels drets humans que realitzen en el seu país d'origen, a través d’una acollida temporal de sis mesos a Catalunya.

La col·laboració també es donarà en actuacions a països del Sud, com per exemple amb el projecte sobre promoció de l’economia social i solidària entre les dones joves de diverses regions del Marroc, Algèria, Tunísia, Itàlia i França. Per part de Catalunya hi participen l’ACCD i la Direcció General de Joventut i l’Agència Catalana de Joventut.

Altres aspectes que es reforçaran són la sensibilització sobre el comerç just a la Xarxa Nacional d’Albergs Socials de Catalunya (XANASCAT) i la col·laboració en sessions formatives a la Xarxa Nacional d’Emancipació Juvenil –formada per 39 Oficines Joves i 296 Punts d’Informació Juvenil–, per tal donar a conèixer el Programa Català de Refugi, i la millora de la formació dels treballadors públics en l’àmbit de la cooperació.

D’altra banda, també es potenciarà la col·laboració entre els dos Departaments en la recerca de fons europeus i internacionals per impulsar projectes en matèria de cooperació internacional al desenvolupament, atenció a les persones immigrades i refugiades, entre altres matèries. Es treballarà conjuntament en espais de coordinació com ara la Comissió Interdepartamental d’Immigració, el Grup de treball per l’abordatge de la mutilació genital femenina, el Grup de treball del Pla de Protecció Internacional de Catalunya i el Comitè per a l'Acollida de les Persones Refugiades i s’acompanyarà i donarà suport als sectors inclosos en l’àmbit competencial de Treball, Afers Socials i Famílies em matèria de cooperació al desenvolupament.

El Pla de treball preveu també impulsar la formació per a entitats juvenils sobre cooperació al desenvolupament i la cessió dels espais de la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania i la Direcció General de Joventut a les ONGD catalanes per difondre i donar a conèixer el seu treball.

A més, el Pla facilitarà l’intercanvi de coneixements entre els dos departaments, per exemple amb la participació de Treball, Afers Socials i Famílies al Grup de treball de sensibilització de les empreses del Consell de Cooperació al Desenvolupament.

El document signat respon a la voluntat del Departament d’Afers Exteriors d’enfortir la política pública de cooperació al desenvolupament per tal que contribueixi en la creació d’un perfil de Catalunya responsable i compromès amb el desenvolupament humà sostenible. Recentment, s’han establert plans de treball similars amb els departaments de Cultura, Ensenyament, Justícia, Salut, Governació, Administracions Públiques i Habitatge i Territori i Sostenibilitat, Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i Vicepresidència, d'Economia i Hisenda, així com amb l’Agència per la Competitivitat de l’Empresa (ACCIÓ).