• Imprimeix

Treball, Afers Socials i Famílies crea una gestora de casos per abordar en sensellarisme de joves a Girona

Aquest matí, el secretari d’Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesies, la directora general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, Georgina Oliva, i la directora territorial de Treball, Afers Socials i Famílies a Girona, Marta Casacuberta, s’han reunit amb representants de Creu Roja, Càrites, Fundació SER-Gi i Girona Acull per analitzar la situació dels joves sense llar a la ciutat de Girona.

02/02/2018 20:02

El secretari d’Afers Socials i Famílies ha destacat que “dilluns la gestora seguirà treballant cas per cas buscant el millor recurs en cada situació adaptant-nos a les circumstàncies i perfil de cada jove”. "Cerquem solucions entre totes les administracions competents i les entitats, per treballar des de la perspectiva dels ex-tutelats, del sensellarisme i des de la perspectiva dels migrants sense papers", ha afegit.

Iglesies ha explicat que en el decurs de la reunió s’ha abordat la creació de nou habitatge d’emergència i recursos habitacionals més estables, així com la planificació de recursos d’acompanyament integral, formatius, en competències lingüístiques i d’alfabetització. Des del Departament també s’ha proposat una iniciativa de mentoratge mitjançant el qual persones voluntàries expertes actuaran de referents per aquells joves majors d’edat que hagin decidit no acollir-se als programes de l’Àrea de Suport de Joves Tutelats i Extutelats o en d’altres recursos de les administracions. Aquest projecte ha de servir per acompanyar els joves en el seu projecte de vida i alhora crear un vincle que en faciliti la inclusió. Iglesies ha insistit que “tenim el repte com a societat de millorar l’adherència d’aquests nois a l’entorn i protegir-los de les dinàmiques de carrer”.

Per la seva banda, la directora general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, Georgina Oliva, ha remarcat també les dificultats amb què es troben els professionals de la DGAIA a l’hora de regularitzar la situació de menors nouvinguts sense referents familiars. En aquest sentit, ha destacat que un tràmit que s’acostumava a fer en dues o tres setmanes, a dia d’avui pot suposar nou mesos d’espera. Oliva ha alertat que alguns nois es fan majors d’edat mentre esperen regularitzar la seva situació al país i això els impedeix percebre, per exemple, la prestació per a joves extutelats a la qual tenen dret o cursar estudis reglats. La directora ha insistit que malgrat aquestes dificultats, des de l’Àrea de Suport al Jove Tutelat i Extutelat s’ofereixen d’altres recursos formatius i d’habitatge lligats a un pla de treball que subscriuen el jove i l’educador de referència.

Durant el 2017 van arribar a Catalunya 1489 joves sense referents familiars (MENA). Una xifra que duplica la de 2016 i triplica la de 2015. “Es tracta d’un fenomen migratori que hem d’afrontar com a país d’una manera col·laborativa des de les diverses administracions i teixit social”, ha insistit Iglesies. El secretari ha explicat que entre agost i desembre de l’any passat la DGAIA va crear 600  places noves, bona part de les quals es van destinar a atendre MENA. Les edats d’aquests nois, majoritàriament entre els 16 i els 18 anys, també ha suposat una afectació en l’Àrea del Jove Tutelat i Extutelat. Aquesta unitat de la DGAIA que es dedica a atendre nois i noies que han estat tutelats per l’administració, ha vist superada en un 40% més la previsió de joves que han assolit la majoria d’edat sota la tutela de l’administració.