• Imprimeix

Tabú, l’eina interactiva per prevenir les violències sexuals entre les persones joves, ja està disponible

Després d’una prova pilot realitzada el curs passat, els instituts, entitats juvenils, equipaments juvenils o professionals que treballin amb joves, ja poden sol·licitar-ne el préstec.

29/10/2018 13:10
Tabú, l’eina interactiva per prevenir les violències sexuals entre les persones joves, ja està disponible

“Tabú. Tu tries què t’hi jugues” és una eina educativa, creada per l’Institut Català de les Dones, la Direcció General de Joventut, la Cooperativa Candela i l’entitat La Bonne-Centre de Cultura de dones Francesca Bonnemaison, que parteix d’una exposició que té una lectura interactiva gràcies a una aplicació mòbil que acompanya als i les joves en el trajecte que es proposa, en forma de joc o experiència, per a promoure una reflexió sobre diferents temes al voltant de les manifestacions de les violències sexuals quotidianes: el sexpreading, els límits i els consentiments en les relacions afectives sexuals i l’assetjament i la cosificació del cos de les dones.

L’eina està formada per diferents elements que serveixen per desplegar-la de forma òptima:
- Quatre lones físiques o portes d’entrada
- Una aplicació mòbil que les persones que hi participen han de descarregar en el seu smartphone i que els permetrà dur a terme els tres itineraris virtuals
- Un espai virtual per gestionar l’experiència: www.tabu.cat
- Una guia pedagògica amb una descripció de les sessions i dels continguts de treball, juntament amb una explicació sobre les activitats grupals
- Una guia tècnica de suport perquè els i les professionals aprenguin com es posa en funcionament l’eina

Els materials ja estan disponibles per al préstec després de la prova pilot que es va realitzar el curs passat en dos instituts i dos equipaments juvenils. Aquesta prova prèvia va permetre millorar l’experiència dels i les participants a nivell tècnic, convertir els continguts en vídeos explicatius, incloure-hi noves propostes de planificació per tal d’oferir més possibilitats d’organitzar les sessions de dinamització i incorporar formació territorialitzada per a les persones dinamitzadores. En aquest sentit, la formació –impartida per la Cooperativa Candela-, s’ha vist com una qüestió clau i indispensable per al bon funcionament de l’eina.

Tabú planteja tres situacions repartides pel recinte o equipament que es visiten en grup i en la que, per jugar-hi, cada participant s’ha de crear una identitat oculta amb un avatar. Quan acaba el joc els grups comparteixen les seves experiències.

Es recomana fer servir Tabú amb grups de joves de com a mínim 10 persones i la franja d’edat ideal és dels 13 als 18 anys. L’eina està pensada per adaptar-se a les necessitats de cada espai, per tant, els equips dinamitzadors poden escollir realitzar l’experiència de diferents maneres segons la realitat de cada grup i espai. Des de Tabú es proposen planificacions en sis sessions, en tres sessions o en una única sessió, però cap opció és definitiva, el que compta és el treball artesanal de les persones dinamitzadores i la capacitat d’adaptar l’eina a cada realitat!

Tot i els avenços en matèria d’igualtat de gènere que s’han aconseguit en les darreres dècades gràcies als feminismes i als moviments pels drets humans, les discriminacions i desigualtats de gènere són encara molt presents entre la població jove. Segons el Baròmetre 2017 de ProyectoScopio, del Centre Reina Sofía sobre Adolescència i Joventut, a l’Estat espanyol gairebé el 95% de les persones joves d’entre 15 i 29 anys creu que la violència masclista és un problema social molt greu, però, tot i així, el 27,4% creu que és una conducta normal en el si de la parella i prop d’un 7% pensa que és un problema inevitable i que sempre ha existit. Per tant, contràriament al que sovint es pensa, les noves generacions no es relacionen de manera més igualitària pel sol fet de ser joves. Tampoc es relacionen pitjor que les generacions anteriors, simplement perduren en el temps certs codis de relació que provoquen desigualtats. Per aquest motiu, la tasca de prevenció i qüestionament d’aquests models i les seves conseqüències esdevé una peça fonamental per a l’educació dels i les joves.

Hi ha 12 jocs de materials per al préstec: 2 a Terres de l’Ebre, 2 a Tarragona, 2 a Girona, 2 a Lleida i 4 a Barcelona; però la iniciativa ha tingut una acceptació tan gran que tots els jocs estan ja reservats i no n’hi ha disponibilitat fins al març de 2019.