• Imprimeix

Treball, Afers Socials i Famílies encapçala la delegació catalana present en el Fòrum del Cos Europeu de Solidaritat a Brussel·les

La delegació, encapçalada per la directora general de Joventut, Marta Vilalta, s'ha reunit també amb els responsables a nivell europeu de la Garantia Juvenil

12/04/2017 17:04
Treball, Afers Socials i Famílies encapçala la delegació catalana present en el Fòrum del Cos Europeu de Solidaritat a Brussel·les

El Govern de la Generalitat ha participat aquest matí en el Fòrum sobre la definició del Cos Europeu de Solidaritat a Brussel·les en un acte organitzat per la Comissió Europea. La delegació catalana ha estat encapçalada per la directora general de Joventut, Marta Vilalta, i ha comptat amb la participació de responsables de l’Agència Catalana de Joventut, responsables del SOC, un representant del CNJC, professionals de joventut experts en l’àmbit de la mobilitat internacional i el voluntariat, i una representació de la Comissió Europea a Barcelona.

El Fòrum ha debatut sobre de quina manera s’ha de desplegar aquest nou projecte de voluntariat i de treball a nivell europeu destinat a joves entre 18 i 30 anys i que contempla projectes de solidaritat en l’àmbit el voluntariat i en l’àmbit ocupacional també. En aquest sentit, s’han abordat els mecanismes per fer atractiva la iniciativa tant per als joves com per les entitats, quin ha de ser el funcionament i la governança del nou projecte, així com es pot millorar l’ocupabilitat dels joves participants i com garantir la igualtat d’oportunitats perquè tots els joves tinguin l’opció de participar-hi.

Segons ha explicat la directora general de Joventut, Marta Vilalta, “Catalunya sempre ha estat un país solidari i centenars de joves catalans participen cada any en programes de servei de voluntariat internacional, per això estem interessats en ser actius en el desenvolupament d’aquest projecte perquè les entitats i els joves del país puguin beneficar-se’n i participar-hi”. Així mateix, ha remarcat que “serem vigilants perquè aquest projecte mantingui uns nivells de qualitat adequats i sigui el màxim inclusiu possible perquè garanteixi que diferents perfils de joves tinguin l’oportunitat de participar-hi i d’adquirir l’experiència i les habilitats que uns programes com aquests proporcionen”.

El Cos Europeu de Solidaritat és una nova iniciativa de la Unió europea amb l’objectiu de crear oportunitats per a què els joves treballin com a voluntaris o col·laborin en projectes, ja sigui en els seus propis països o a l’estranger, que beneficiïn a comunitats i ciutadans de tot Europa. Actualment ja hi ha 27.000 joves a nivell europeu inscrits en el Cos europeu de Solidaritat des que el desembre passat el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Junker, va anunciar la iniciativa.

En els propers mesos el Govern català conjuntament amb la Delegació a Barcelona de la Comissió Europea i les diferents entitats i agents interessants, oferiran actes formatius i informatius per difondre el projecte i fer una crida a la seva participació.

Catalunya, reconeguda com a exemple en el desplegament de la Garantia Juvenil
La delegació catalana s’ha reunit també amb responsables de la Garantia Juvenil a nivell europeu, i en concret amb el Team Leader Spain, Stanislav Ranguelov, amb qui han pogut compartir el desplegament del programa d’ocupació juvenil a Catalunya i els principals reptes. En aquest sentit, la delegació catalana a través del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) ha informat que actualment ja són 72.500 joves inscrits en la Garantia Juvenil, i que més enllà de la quantitat important de joves que en són beneficiaris, l’èmfasi està en l’impacte social que s’està aconseguint en els joves que segueixen algun d’aquests programes.

Així mateix, el Govern ha traslladat als responsables europeus el canvi de model d’atenció als joves que ha suposat la implementació de la Garantia Juvenil a Catalunya on s’ha aconseguit un seguiment basat en la individualització i la proximitat. Per la seva banda, el Team Leader Spain ha remarcat que precisament “Catalunya conforma la millor interpretació possible de la Garantia Juvenil” perquè ha sabut creure un model que va més enllà de l’assistencialisme i de les actuacions a curt termini i que recau en la transformació dels serveis públics i, sobretot, en l’apoderament dels joves.