• Imprimeix

Un estudi sobre l’emigració juvenil catalana destaca la força de les TIC en el procés migratori

La directora general de Joventut, Marta Vilalta, presenta el projecte “Emigració juvenil, nous moviments socials i xarxes digitals”

08/06/2017 09:06
Un estudi sobre l’emigració juvenil catalana destaca la força de les TIC en el procés migratori

La directora general de Joventut, Marta Vilalta, i el director de l’Àrea de Recerca i Coneixement de la Fundació Bancària ‘la Caixa’, Jordi Portabella, han presentat aquest dimarts 6 de juny a tarda al Palau Macaya el llibre “L’emigrant 2.0. Emigració juvenil, nous moviments socials i xarxes digitals”.

La recerca tracta el fenomen de l’emigració juvenil des d’una perspectiva multidisciplinària, i ha estat coordinada pels antropòlegs Carles Feixa i Clara Rubio, el geògraf Joan Ganau i l’informàtic Francesc Solsona, professors de la Universitat de Lleida. El llibre és el resultat del projecte “#eMOVIX. Emigració juvenil, nous moviments socials i xarxes digitals”, desenvolupat amb suport del programa RecerCaixa -una iniciativa de l’Obra Social “la Caixa”- en col·laboració amb la Direcció General de Joventut i l’Associació Catalana d’Universitats Públiques.

En el seu conjunt, el projecte #eMOVIX planteja un triple objectiu: presentar un panorama de l’emigració juvenil des del principi de la crisis financera (2008) a partir de dades estadístiques disponibles, i mostrar-ne la diversitat geogràfica; analitzar el cas concret de l’emigració dels joves catalans a Londres -a partir dels relats autobiogràfics dels seus protagonistes-; i estudiar un moviment social (Marea Granate) com a exemple d’interconnexió entre xarxes digitals i presencials.

En aquest sentit, L’emigrant 2.0 estudia la manera com les TIC i les xarxes socials intervenen en la vivència dels joves emigrats, tant pel que fa a les seves relacions familiars i d’amistats amb el país d’origen, com amb la seva participació activa, cívica i política en el país d’acollida.

Durant la presentació, Marta Vilalta ha destacat que el Govern aborda el fenomen de l’emigració juvenil de tipus laboral des de la premissa que la millor manera d’afrontar-lo i de permetre el retorn d’aquells que han marxat és fer atractiu el mercat laboral català amb la generació de més treball de qualitat. En aquest sentit, va insistir que calen polítiques públiques d’ocupació per tal de millorar l’ocupabilitat i les condicions laborals.

D’altra banda, la directora general de Joventut també ha descrit el treball intedepartamental que s’està realitzant al Govern amb la coordinació amb d’altres agents i institucions per tal d’atendre totes les etapes del cicle migratori (anada, estada i retorn) i poder dissenyar una política pública adequada a les necessitats dels joves.

Vilalta ha anunciat que en breu el Govern presentarà un paquet de mesures per millorar la mobilitat, però sobretot, per facilitar el retorn d’aquells joves que han hagut de marxar forçosament. “L’emigració juvenil és un repte amb múltiples cares i, per això, des del Govern estem fent tots els esforços per fer-hi front de manera coordinada i atenent a totes les especificitats dels joves, tal com recollirà el paquet de mesures que presentarem properament”, ha conclòs la directora general durant l’acte.