• Imprimeix

La Generalitat apel·la a la vocació d'acollida del poble català en una nova campanya de sensibilització sobre persones refugiades

Torna
Divendres, 30 de setembre de 2016
Campanya refugiats

Campanya refugiats

La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ha presentat avui la campanya de sensibilització “Persones refugiades, persones benvingudes” amb la qual la Generalitat pretén apel·lar a la vocació d’acollida del poble català envers les persones sol·licitants d’asil o protecció internacional.
 
Bassa ha explicat que “Catalunya és un país que vol i pot acollir persones refugiades. Volem implicar a la ciutadania, il·lusionar-la amb aquest repte i crear un vincle entre els sol·licitants d’asil i la població catalana”. Segons ha afegit, “això entronca amb els valors bàsics que ens defineixen com a país, perquè som una terra d’acollida amb àmplia experiència en integració de persones immigrades i, el més important, estem preparats i disposats a rebre un contingent sensible de persones refugiades”.
 
En aquest sentit, la consellera ha considerat que “Catalunya pot i vol fer la seva aportació solidària. Com diem a la campanya, podem i volem acollir a les persones refugiades. Són benvingudes perquè, entre d’altres motius, nosaltres també vam haver d’exiliar-nos en el passat i vam trobar abric en altres països que ens van oferir la seva protecció”.
 
Bassa ha remarcat que “no ens podem quedar impassibles, sota el paraigua de la indiferència, mentre el Mediterrani es converteix en un cementiri. No volem formar part d’aquesta Europa dels estats que renuncia per por i càlculs interns al seu deure de protecció i refugi als que fugen de la guerra. Volem una Europa que continuï essent estàndard de la llibertat, de la pau, de la cohesió i de la convivència. Pilars essencials que l’han definit fins avui després de moltes batalles i sacrificis dels que ens han precedit”.
 
La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies ha recordat que actualment la Generalitat té comptabilitzades 1.216 places d’allotjament per a persones refugiades repartides en 43 municipis catalans, de les quals només 419 estan ocupades pel programa estatal d’acollida i integració a causa del bloqueig de l’Estat. En paral·lel, la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania té inventariats 126 recursos per als sol·licitants d’asil, entre voluntariat, habitatges i equipaments, formació, traduccions, terapeutes i similars per part de persones físiques o jurídiques que s’han ofert a la Generalitat o al món local.
 
La campanya
La campanya començarà oficialment el proper 4 d’octubre, si bé a partir d’avui ja es pot consultar l’espot televisiu i el making off a la pàgina web http://refugee.gencat.cat i les xarxes socials. L’acció comunicativa s’allargarà durant l’últim trimestre de 2016 i inclourà diverses peces per garantir una difusió multimèdia (televisió, ràdio, xarxes socials, mitjans gràfics, exteriors i digitals).
 
Els protagonistes són els infants de l’Escola Pegaso de Barcelona que al juliol van escriure una carta a un altre infant dels camps de refugiats convidant-lo a venir a Catalunya. Després d’un concurs de selecció, la millor va ser seleccionada per centrar el gruix de la campanya de sensibilització i l’autor de la missiva protagonitza l’espot televisiu.
 
La iniciativa s’emmarca en els treballs del Comitè per a l’acollida a les persones refugiades que integren des de fa un any diversos departaments de la Generalitat, el món local i les principals entitats i organitzacions que treballen amb aquest col·lectiu.
 
Han acompanyat a la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies durant l’acte de presentació el secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós, i el coordinador del Comitè per a l’acollida a les persones refugiades, Àngel Miret.