• Imprimeix

Treball, Afers Socials i Famílies presenta un nou EAIA per les comarques de la Segarra i l'Urgell

Torna
Divendres, 19 de maig de 2017
El director territorial del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies a Lleida, Joan Santacana, va presentar ahir a Cervera un nou Equip d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (EAIA) que donarà cobertura a les comarques de la Segarra i l’Urgell. Durant l’acte el director va remarcar la importància del treball conjunt des de tots els àmbits per protegir la infància.
 
Els EAIA són equips de professionals especialitzats formats per psicòlegs, pedagogs, treballadors socials i educadors socials que treballen per a garantir la protecció dels infants i adolescents. En aquest sentit, els EAIA tenen com a funcions fer seguiment de les mesures de protecció, elaborar plans de millora amb les famílies, fer propostes de desemparament, promoure, establir i aplicar mesures socioeducatives i fer-ne el seguiment, fer valoracions especialitzades sobre el risc de protecció dels menors i donar suport tècnic als Serveis Socials Bàsics. Aquest nou EAIA se suma als 5 existents a la demarcació de Lleida i als 54 que hi ha a tota Catalunya.
 
Quan un infant està en situació de risc, pot ser detectat pels serveis públics del municipi o pel seu entorn més proper (familiars, veïns, etc.). Un cop detectat, els Equips Bàsics d’Atenció Social i Primària dels ajuntaments n’assumiran el cas que estudiaran i realitzaran la primera intervenció d’acord amb el protocol per a situacions de risc o maltractaments a la infància i l’adolescència. Finalment, si el risc no es pot controlar, el cas serà derivat als EAIA que proposaran quines són les mesures de protecció idònies per aquell infant o adolescent. Durant el primer trimestre de 2017, a aquestes comarques s’han gestionat 127 expedients de risc i desemparament.
 
A l’acte hi van assistir els alcaldes dels municipis de la Segarra, els directors dels centres educatius d’Ensenyament, els professionals dels CAP de Salut i els responsables de la Comissaria dels Mossos de Cervera. Durant la presentació el director va estar acompanyat de la cap del Serveis d’Infància a Lleida, Dolors Camí, i la coordinadora de serveis socials bàsics de la Segarra, Maite Lecha. La setmana vinent es presentarà aquest equip a Tàrrega on seran convocats alcaldes, professionals sanitaris i responsables de la comissaria dels Mossos de la comarca de l’Urgell.