• Imprimeix

Joventut promou la igualtat de gènere, el respecte a la diversitat sexual i la lluita contra les violències masclistes amb el nou programa "3 Voltes!"

Torna
Dimarts, 06 de febrer de 2018
La directora general de Joventut, Marta Vilalta, ha obert aquest matí a Barcelona la primera formació del programa “3 Voltes!”, que pretén promoure fins a una trentena de projectes a diferents municipis que fomentin la igualtat entre nois i noies, la diversitat sexual i de gènere, i la prevenció de les violències masclistes entre els i les joves. Es tracta d’una nova iniciativa de la Direcció General de Joventut que amplia l’àmbit d’actuació de les accions fetes fins ara en aquest àmbit, quan només s’abordava la prevenció de les violències masclistes. En concret, el 2015 es van dur a terme 15 projectes d’assessorament i el 2016 se’n van desenvolupar 28.
 
La sessió d’aquest matí –que es fa amb la col·laboració de l’Associació Candela i compta amb la participació de 25 professionals de joventut i de gènere d’ens locals–, treballarà aspectes com ara els models predominants de feminitat i masculinitat, la detecció de les violències masclistes o estratègies per propiciar models de convivència no androcèntrics ni heteropatriarcals. El període de formació del programa comptarà amb quatre sessions a Barcelona, quatre a Girona i quatre a Lleida i es duran a terme amb la col·laboració d’entitats del territori.
 
A partir de les formacions, els ens locals interessats elaboraran projectes concrets per a implantar al seu municipi o comarca, com poden ser tallers de sensibilització, campanyes en espais de lleure o la incorporació de la perspectiva de gènere en els equipaments juvenils que ja hi ha en funcionament. Per a dissenyar i implementar amb èxit aquestes accions, els ens locals comptaran amb l’assessorament de personal especialitzat en inclusió de gènere a càrrec de Joventut.
 
A hores d’ara formen part del projecte unes 31 poblacions: 14 de les comarques gironines, 10 de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, 3 de l’àmbit de Ponent, 2 de les Terres de l’Ebre, 1 de l’Alt Pirineu i Aran i 1 del Camp de Tarragona.
 
Per la directora general de Joventut, Marta Vilalta, “treballar per la igualtat en una etapa com la joventut és una inversió de futur i un motor de canvi social, perquè d’aquesta manera contribuïm a transformar els imaginaris socials basats en l’heteropatriarcat i a crear-ne de nous més justos i igualitaris”. Per tot això, la responsable de Joventut ha insistit durant la presentació del curs de formació en la necessitat que els professionals de joventut adquireixin les competències per treballar directament amb els joves sobre els comportaments abusius vinculats als rols de gènere i als models de feminitat i masculinitat, la diversitat sexual i de gènere, i la promoció de polítiques d’igualtat. “Aquesta proximitat amb el col·lectiu jove fa que els professionals de joventut esdevingueu agents prioritaris en l’acció educativa, ja que promoveu una joventut diversa, no estereotipada sota dogmes de gènere i treballeu per prevenir les violències masclistes des de la sensibilització i la detecció”, ha conclòs Vilalta.
 
Amb l’objectiu que el programa estigui plenament integrat en l’entorn social i juvenil on es durà a terme, entre els requisits per a participar-hi, hi ha la necessitat que l’acció sigui impulsada conjuntament entre el servei de joventut de l’ens i d’altres entitats o institucions del territori (instituts d’educació de secundaria o associacions), així com que el projecte tingui una continuïtat en el temps.
 
Entre les fases de formació, acompanyament, acció i avaluació dels projectes, la Direcció General de Joventut aportarà gairebé 30 hores d’assessorament personalitzat a cadascun dels ens locals. A més d’això, el procés es tancarà a finals d’any amb una posada en comú de tots els equips participants al programa “3 Voltes!”, nom que evoca el popular poema ‘Divisa’ de la poetessa i lluitadora pels drets de les dones Maria Mercè Marçal, de la qual es commemora enguany el 20è aniversari de la seva mort.