• Imprimeix

Chakir el Homrani: 'No només volem acollir sinó que volem poder apoderar bé els joves que arriben a Catalunya'

Torna
Dimarts, 31 de juliol de 2018
  • El Homrani ha anunciat la creació de 458 places en el marc d'una nova mesura d'emergència
RDP

RDP

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha valorat en roda de premsa l'arribada a Catalunya de joves i adolescents migrats sense referents familiars i ha apel·lat a la responsabilitat europea i de l'estat espanyol per poder-la gestionar amb previsió i podent garantir tots els drets de ciutadania. "Cal organització, dignificació i una detecció correcta a l'arribada a costes per poder planificar l'acollida i l'apoderament posterior", ha explicat el conseller El Homrani a l'hora de presentar la nova mesura d'emergència per afrontar la situació. Així mateix, el representant del Departament ha lamentat la "desinformació i poca transparència en els fluxos migratoris interns de l'estat espanyol; les mancances en la primera atenció a costes i la poca planificació per treballar amb perspectiva i sortir de la situació d'emergència constant".

La directora de la DGAIA, Georgina Oliva, ha explicat que entre l'1 i el 30 de juliol a les 6 de la tarda són 440 els joves i adolescents migrats sense referents familiars que han arribat a Catalunya. Amb aquests, la xifra d'arribades d'aquest 2018 s'incrementa a 1.451, quasi a punt de superar els 1.489 que van arribar en tot el 2017 (l'any 2016 van ser 684). Actualment la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) atén 1.833 joves migrats, els quals representen el 22,6% del total d'infants i  joves tutelats per la DGAIA. Com a mesura per donar resposta a aquestes arribades s'han creat 458 places de diferent tipologia:

- 240 places de primera acollida i servei integral
- 38 places a pisos assistits de 16 a 18 anys
- 68 places a pisos assistits per majors de 18 anys
- 4 places a pisos assistis per a majors de 18 anys amb discapacitat i/o problemes de salut mental
- 48 places en residències per a joves en processos de resinserció social i laboral de 18 a 21 anys
- 60 places en centres de protecció d'emergència

Així, des del juny de l'any passat fins a finals de juliol de 2018 s'han posat en funcionament un total de 1.645 places d'acollida. "El sistema de protecció no ha deixat cap menor sense atendre, malgrat s'ha vist pressionat per aquest gran volum d'arribades", ha explicat el conseller. I ha afegit un agraïment "als més de 30 municipis d'arreu del país on hi ha ubicats aquests centres així com als professionals i a les entitats del tercer sector amb els que hem tingut total complicitat i col·laboració en l'atenció d'aquesta emergència humanitària".

Més recursos i drets d'asil i de ciutadania

El Homrani ha remarcat que si bé no estem davant d'una xifra extraordinària en el conjunt dels fluxos migratoris europeus sí que és més alta que la que el sistema català de protecció a la infància i l'adolsecència havia rebut fins els darrers mesos. El conseller d'Afers Socials ha destacat també que aquest col·lectiu és doblement vulnerable per la seva condició de migrant i de menor.

En la compareixença, el conseller ha demanat a l'estat espanyol una transferència de recursos per fer front a aquesta situació i també una estratègia global per poder donar una resposta coordinada per part de tothom. Així mateix també ha insitit en que "cal tenir detectats els fluxos migratoris que ens han de permetre planificar l'acollida, la generació de places, la recerca de professionals i la gestió amb les entitats".

Un altre dels tema clau que s'han exposat a la roda de premsa és la necessitat d'agilitzar els processos de regularització i treballar pel compliment dels drets d'asil i de ciutadania. "L'administració de l'Estat ha de fer una passa endavant i demostrar que té sensibilitat", ha afirmat.