• Imprimeix

Aragonès: "Els acords d'ahir no substitueixen la negociació de fons pel dret a l'autodeterminació"

Torna
Dimecres, 26 de setembre de 2018
  • La Comissió Mixta d’Afers Econòmics i Fiscals acorda traspassar 1.459 M a la Generalitat, en quatre anys, per compensar deutes pendents en matèria d’infraestructures i Mossos d’Esquadra
  • El Consell de Ministres autoritzarà el govern català a reconvertir 2.773 milions d’euros de deute de curt a llarg termini
Fotografia del vicepresident Aragonès durant l'entrevista al programa Els matins

Fotografia del vicepresident Aragonès durant l'entrevista al programa Els matins

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha assegurat avui que sempre hem dit que els acords que hi pugui haver, molt parcials ahir, o d’altres que hi puguin haver no substitueixen la negociació de fons pel dret a l’autodeterminació”. Durant una entrevista al programa Els Matins de TV3, Aragonès ha valorat d’aquesta manera la reunió de la Comissió Mixta d’Afers Econòmics i Fiscals Estat-Generalitat que va tenir lloc ahir a madrid, després de set anys sense celebrar-se.
 
El vicepresident ha explicat que la reunió va servir per arribar a un principi d’acord amb el Ministeri d’Hisenda pel qual l’Estat pagarà a la Generalitat, en els propers quatre anys, un total de 1.459 milions d’euros: 700 milions seran per compensar a la Generalitat els diners que ha hagut d’avançar per atendre el l’infrafinançament dels Mossos d’Esquadra; 759 milions seran per donar compliment a la Disposició Addicional tercera de l’Estatut de l’any 2008, la destinació final dels quals l’haurà de determinar la Comissió d’Infraestructures Estat-Generalitat.
 
Els Pressupostos Generals de l’Estat per al 2019 hauran d’incloure els primers 350 milions d’euros, 200 per a les infraestructures pendents i 150 per a la policia autonòmica. Preguntat per la possibilitat que el Govern espanyol no pugui tirar endavant els comptes per a l’any que ve, Aragonès ha assegurat que “haurà de trobar altres fórmules” per incorporar els compromisos adquirits en el si de la Comissió, de la mateixa manera que haurà de fer front a les pensions, el finançament dels ens locals o el de les comunitats autònomes, entre d’altres.
 
Un acord entre governs, no entre partits polítics
 
Per Aragonès, “aquest acord visualitza que el nostre compromís és que allà on hi hagi un sol euro que és nostre i que haguem de defensar, hi anirem”. Preguntat per la incertesa que pot haver-hi sobre el compliment del pacte per part de l’Estat, Aragonès ha assegurat que “hem fet de l’escepticisme una força negociadora en la reunió a l’hora d’adquirir compromisos: fixar calendari, quantitats i procediment”. Això permetrà “anar verificant que l’acord es vagi complint”. En aquest sentit, ha afirmat que el d’ahir “no és un compromís entre partits polítics, és un compromís en una Comissió que està regulada, per tant és un compromís de govern, i si hi ha un govern diferent a la Generalitat o a l’Estat, els compromisos continuen”.
 
L’acord també estableix que, en el termini d’un mes, el Consell de Ministres autoritzarà la Generalitat a refinançar 2.773 milions d’euros de deute de la Generalitat, que són préstecs que passaran de curt a llarg termini. Aragonès ha qualificat aquest punt de “molt rellevant, ja que ens facilita molt la negociació amb els creditors, els bancs i els fons d’inversió, i disminueix el risc que pot haver-hi en la gestió del deute”.
 
Finalment, els dos executius es van emplaçar a celebrar una nova reunió, aquesta a Barcelona, per fer el seguiment dels acords i d’altres qüestions que pugui haver-hi sobre la taula.
 
“El projecte de pressupostos serà prou bo perquè pugui tenir un ampli consens”
 
Durant l’entrevista també s’han posat sobre la taula els pressupostos de la Generalitat per al 2019. Aragonès, que aquests dies tancarà la primera ronda de negociacions amb els grups de l’arc parlamentari català, s’ha mostrat convençut que “el projecte serà prou bo perquè pugui tenir un ampli consens”.
 
Davant la possibilitat d’incorporar noves mesures fiscals, Aragonès s’ha mostrat disposat a estudiar totes les propostes, tot i que ha especificat que “Catalunya ja té un nivell de fiscalitat prou elevada. En l’àmbit dels impostos propis hem avançat molt en els darrers anys en la línia de la fiscalitat europea”, sobretot pel que fa a temes ambientals. Pel vicepresident, “on hem d’atacar és en el frau fiscal”, ja que, “gràcies a la bona feina de l’ATC”, es van aflorar 198 milions d’euros de recaptació extra l’any 2017. “Això aporta molt més que algunes de les propostes de modificacions impositives que es van posar sobre la taula en el darrer debat pressupostari”, ha reblat.

Més informació