• Imprimeix

Pere Aragonès: "L'Oficina de Defensa de Drets Civils i Polítics vol garantir els drets de tothom, encara que no s'estigui d'acord amb el seu contingut"

Torna
Dimecres, 17 d'octubre de 2018

  • La nova entitat iniciarà una campanya de promoció i divulgació dels continguts del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics, que forma part de l’ordenament jurídic
 
El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha remarcat aquesta tarda al Parlament que la recent creada Oficina de Defensa de Drets Civils i Polítics (ODCP) “vol garantir els drets de tothom, encara que no s’estigui d’acord amb el seu contingut. És això el que dóna valor a la llibertat d’expressió”. Aragonès ha volgut deixar clar que “aquesta Oficina no s’ha creat per defensar els drets d’una determinada ideologia, sinó per protegir els drets de tothom, i per fer valer aquella màxima que la llibertat d’expressió quan té més valor és quan s’expressa allò que no es vol sentir, de forma cívica i pacífica”.
 
El vicepresident, que ha comparegut davant la Comissió d’Economia i Hisenda acompanyat del director de l’ODCP, Adam Majó, ha indicat que l’organisme definirà i coordinarà, les polítiques relacionades amb els drets civils i polítics per establir els plans d’actuació, posarà a disposició de la ciutadania instruments d’assessorament i planificarà i farà el seguiment de l’execució de les mesures endegades. La tasca de l’ODCP es concretarà en quatre funcions: en primer lloc, l’acompanyament de la ciutadania en la possible vulneració dels drets civils i polítcs; en segon lloc, l’establiment de relacions amb entitats públics o privats que treballen en el sector, i l’assessorament al propi Govern de la Generalitat; en tercer lloc, la divulgació i promoció de campanyes i debats; i finalment, el seguiment de la situació dels drets polítics a Catalunya amb l’emissió d’informes, sempre en el marc de les competències de la Generalitat.
 
D’altra banda, posarà en marxa en breu una campanya de promoció i divulgació dels continguts del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics. Aragonès ha destacat que aquest Pacte “forma part del nostre ordenament jurídic, signat per l’estat espanyol el 1977, previ a l’elaboració de la Constitució espanyola i per tant, integrat en el que diu la pròpia Constitució”
 
L’ODCP “treballarà conjuntament amb la Sindicatura de Greuges”, ha destacat el vicepresident, i amb altres unitats de Govern que tenen relació amb els drets civils i polítics, com els Departaments d’Interior, Justícia i Exteriors, per facilitar al màxim la garantia d’aquests drets, d’acord amb les polítiques públiques de l’administració catalana. En aquest sentit, Aragonès ha fet servir un símil, i ha comparat l’Oficina amb un “servidor que ha de vehicular les estratègies del Govern davant les possibles vulneracions dels drets”.
 
El Govern va aprovar el passat 1 d’octubre el nomenament d’Adam Majó com el primer director de l’ODCP. Aquest organisme, creat el juny passat (Decret 28/2018, de 7 de juny, de reestructuració del Departament de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda), compta amb el rang orgànic de secretaria general, dins el departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda.